Annons

Hämndlystna IS-resenärer hotar Sveriges säkerhet

IS har fallit, vilket betyder att risken för hämndaktioner i Europa är stor. Hur skyddar vi oss på bästa sätt?
Ledare • Publicerad 18 februari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: STR

Islamiska staten har äntligen förlorat. Terrorgruppen uppges nu vara i helt utslagen av syriska armén och kurdisk-arabiska samarbetsstyrkor. Att IS besegrats är en god nyhet. Men det betyder inte att den våldsbejakande islamismen förpassas till historien.

För Europas del är det snarare tvärtom. IS-resenärer som lämnat Europa för att ansluta sig till terrororganisationen kommer att återvända. Många av dem kommer att vara besvikna och hämndlystna. Det innebär ökad risk för terrorattentat i västvärlden.

Annons

Eftersom Sverige är det land som, näst efter Belgien, har flest IS-resenärer sett till befolkningsmängd finns anledning att vara orolig. Att Sverige jämte Belgien betraktas som ett bra land för IS-terrorister att gömma sig i, eftersom myndigheterna är för slappa, är extra oroväckande. Hur många “sovande” terroristceller finns i Sverige, som riskerar att aktiveras när IS-ledarna planerar sina hämndattacker mot Europa?

Att vi kommer att få se fler terrordåd likt det som skedde på Drottninggatan 2017 är givet. Frågan är inte om, utan när och i vilken omfattning. Dessvärre har Sverige vaknat sent. 2016 skärptes terrorlagstiftningen, men den som reste ner före lagändringen berörs inte.

En förebyggande aspekt handlar om vad svenska staten i praktiken ska göra när de återvändande IS-resenärerna landar på Arlanda. Många menar att Sverige över huvud taget inte bör släppa in dem. Men många har vuxit upp i Sverige och är svenska medborgare, och det går därför inte att hindra dem från att resa in i landet.

Däremot måste alla återvändare bli kallade till obligatoriska Säpoförhör. Att det skulle gå att återanpassa dessa våldsamma individer genom kontakter med socialtjänsten är naivt. Dessa personer har erfarenhet av att döda andra människor och bär på ett stort hat mot Sverige och övriga västvärlden.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är särskilt orolig för framtiden för IS-resenärernas barn. “Det är inte barnens fel, men deras identitet riskerar att bli kopplad till IS. Ofta lever de kvar i sin extremistiska familj. Det kan bli en fördröjd effekt. Om 20–25 år kan det ställa till problem”, säger han till Expressen (18/2). Svenska staten bör ta tag i problemet redan nu.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons