Henric Tiselius: Måndag är en annan dag

Film Artikeln publicerades
Yalitza Aparicio i ”Roma”, filmen som är nominerad till tio Oscars.
Foto: Image by Alfonso Cuarón
Yalitza Aparicio i ”Roma”, filmen som är nominerad till tio Oscars.
Olivia Colman skriver autografer i Venedig. Lika glad på måndag Olivia?
Foto: Kirsty Wigglesworth
Olivia Colman skriver autografer i Venedig. Lika glad på måndag Olivia?
Är Romas mexikanske regissör Alfonso Cuarón och skådespelerskan Yalitza Aparicio lika glada på måndag?
Foto: Marco Ugarte
Är Romas mexikanske regissör Alfonso Cuarón och skådespelerskan Yalitza Aparicio lika glada på måndag?

På söndag natt sjunker ett antal svenskar ner, precis som de gör varje år, i sina mjukaste soffor med nattamat och annat som ska hålla dem vakna genom de både mörkaste timmarna och de tröttsamma tacktalen från tv-sändningarna. Man vill liksom göra sitt bästa för att inte hamna i samma sovande ställning framför apparaten som Karl-Bertil Johnssons pappa. Så att de sen kan diskutera ”vann rätt film?”

Det är dags för Oscarsgala och måndagen efter är dessa Oscar-maniacs förhoppningsvis lediga eller annars märkbart negativt påverkade av sömnbrist och grustaget i ögonen. Du lär känna igen dem på jobbet. För de kommer säkert att med knappt öppna ögonglipor mumla filmstjärnefavoriter från den 91:a upplagan från Dolby Theatre (f d Kodak) i Hollywood.

Oscarsgalan säger sig stolt sända direkt till 225 länder och jag visste inte ens att det fanns så många … men okej. Låt oss rusa förbi ”röda mattan”-vandringen och dess klänningsuppvisningar och gå direkt på vem vinner?

Det har varit ovanligt turbulent inför ”vår” största filmgala i år. Vilket man i och för sig brukar kunna säga varje år, men det har nu inte bara vara avhoppade homofoba programledare – vilket gjorde att man nu skaffat sig ett helt nytt, ledarlöst format, det är inte bara att Spike Lee, Martin Scorsese och ett hundratal andra förgrymmade stjärnor inom filmvärlden fick akademien att backa– nä, inga priser ska delas ut i reklampauser som de tänkt – också metoo har knuffar sig vidare in i årets gala och det är tur att det är så fantastiska kvinnors insatser som mest av allt lär förgylla strålkastarljuset.

Det var inte bara vi som fick upp ögonen för Olivia Colman i crimeserien ”Broadchurch” som blev överraskade att se henne som en infantil Queen Anne i mäktiga kostymdramat ”The Favourite”. Och vilken insats sedan! Jag har svårt att se någon kunna bräda henne om någon rättvisa föreligger. Nä, inte Glenn Close heller. Colman tar hem statyn för bästa kvinnliga huvudroll.

Bland de tio nomineringar som ”The Favourite” totalt har torde ändå kvinnlig biroll vara den som är lättast att se som segrare. Rachel Weisz och Emma Stone är båda nominerade. Jag tror på den förstnämnda, som då skulle plocka hem sin andra Oscar, 14 år efter ”The Constant Gardener”.

Mer eller mindre uggiga amerikanska politiker brukar vara bra att porträttera om man vill vinna Oscar för bästa manliga huvudroll, men jag gissar att Christian Bale i ”Vice” går bet, liksom Bradley Cooper i ”A Star Is Born” (herregud, det är ju en remake på remaken) och att lågoddsaren Rami Maleks fantastiska insats som en annan legend, Freddie Mercury, tar hem priset. Queen ska ju dessutom stå på scen, och visst kommer då Rami in och sjunger?

Även om jag älskat Richard E Grant ända sedan magiskt galna brittiska komedin ”Withnail & jag” kom för 30 år sedan, får han nog säkerligen ge sig i kategorin bästa manliga biroll för Mahershala Ali i ”Green Book”. Adam Driver skulle onekligen vara en uppstickare, så att ”BlacKkKlansman” kan få någon Oscar, men han var knappast tillräckligt profilstark i Lees film för att tilltala juryn.

Så till de största priserna: Bästa regi och bästa film. Det är jämnt skägg mellan två fantastiska regissörer: Lanthimos och Alfonso Cuarón, som båda dessutom överpresterat med sina båda alster. Jag tror trots allt att Cuarón går hem med båda priserna. Svartvita ”Roma” är något utöver. (Och i så fall kan ”Shoplifters” få vinna bästa utländska film). Så blir det kanske en manlig filmvärld i alla fall till slut ...

Ni kan se "Roma” dygnet runt på Netflix fram tills söndag natt mot måndag 00.30. För då är det Oscars-dags på riktigt. Och måndag är en annan dag.

 

Fotnot 1: Galan tv-sänds på Aftonbladet.

Fotnot 2: Kan vår ende svenska deltagare för i år, ”Gräns”-maskören Göran Lundström gå hela vägen? Vem vet, om han inte vinner kan ni ju komma ihåg att Oscars ändå brukar vara köpta ...

För övrigt: Måste man denna veckan sörja Bruno Ganz. Enda gången jag intervjuade den schweiziske skådespelargiganten var han sannerligen inte nykter (herregud, planet var försenat och han hade fastnat på flygplatsen), men vilka fantastiskt nyktra rolltolkningar han gjorde. Missa inte att se en av de mest underbara filmer som gjorts: ”Himmel över Berlin” som finns på SVT Play nu och en månad framåt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.