Annons

Huset brinner ner – är det dottern som har tänt på?

”Små eldar överallt” är en välkomponerad roman om moderskap och motsättningar i en välbärgad förort. ÅM Hellman tror att denna bästsäljare också kommer att göra succé i Sverige.
bokrecension • Publicerad 21 mars 2019
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Celeste Ng.
Celeste Ng.Foto: Kevin Day Photography

Små eldar överallt

Författare: Celeste Ng

Översättning: Anna Strandberg

Förlag: Albert Bonniers förlag

”Små eldar överallt” inleds med en storbrand i familjen Richardsons hus i den verkliga liberala och välbärgade förorten Shaker Heights utanför Cleveland i Ohio.

Medan större delen av familjen Richardson, två föräldrar och tre tonåringar ser hur deras hem brinner ner står det allt mer klart att det är det fjärde barnet, dottern Izzy som är den som anlagt branden.

Annons

Men även om eldsvådan är inledningen till romanen, så är det bara toppen på isberget, den oundvikliga konsekvensen av alla småbränder, konflikter och hemligheter som vecklas upp när den bohemiska och kringresande fotografen Mia och hennes tonårsdotter dyker upp i Shaker Heights.

””Små eldar överallt” påminner i stil och upplägg om Liane Moriartys ”Små stora lögner””

Perspektiven i ”Små bränder överallt” skiftar och berättas både med bakåt- och framåtblickar, men det centrala temat, moderlighet och barn löper som en röd tråd genom denna välkomponerade roman.

Dynamiken mellan den rättfärdiga och målmedvetna Elena Richardson och konstnärliga Mia ställs på sin spets när den biologiska modern till ett barn som övergivits och tagits om hand om av ett par i Shaker Heights med Mias hjälp dyker upp och gör anspråk på barnet.

Även utan denna tydliga konflikt så slår det gnistor om de olika motpolerna i romanen; här ställs bekvämlighet mot frihet, regler och uppror och förorten är en tacksam, om än något övertydlig arena att låta dessa idéer gestaltas.

Jag tycker att ”Små eldar överallt” i stil och upplägg påminner om Liane Moriartys ”Små stora lögner” och gemensamt för båda, förutom att de blivit bästsäljare, är att de också blivit till tv-serie med Reese Witherspoon. Än är inget datum för premiär satt men innan dess tror jag att ”Små eldar överallt” också kommer att erövra den svenska publiken.

ÅM Hellman
Annons
Annons
Annons
Annons