Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Januariavtalet är inte bra för frihandeln

Byråkratiregeringen bygger nya handelshinder
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 25 januari 2019 • Uppdaterad 30 januari 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Sverige ska försvara den fria handeln. Så står det i regeringsförklaringen, och det är en bra utgångspunkt för ett litet land som är beroende av sin omvärld. Tyvärr återspeglas inte det lika tydligt i de förslag och utredningar som den nya regeringen tagit sig an.

Bland de 73 punkter som den rödblågröna mitten enades om före statsministeromröstningen finns det flera förslag som beskattar, reglerar och försvårar handel med andra länder. Kemikalieskatt på kläder och skor, förbud av vissa plastsorter, extraavgift på andra plastprodukter, pantsystem för sällanköpsprodukter, och ett nytt system där varenda liten vara ska förses med ett eget pass(!) som berättar vad den är, hur den tillverkats och hur den återvinns är bara några av de nya regleringar som föreslås.

Annons

En kemikalieskatt på kläder och skor kan låta behjärtansvärt, men erfarenheterna från kemikalieskatten på elektronik visar att det bara riskerar att bli en dåligt lönsam byråkratisk process som gör det svårare och dyrare för svenska handlare att sälja kläder och skor i butik. Hårdast drabbas enskilda fristående butiksägare som importerar själva och behöver hantera ännu en skattesats. Andelen skadliga kemikalier kommer knappast att minska av en extraskatt heller, vilka det nu ens skulle vara, för det nämns inte i förslaget. Att förse varje vara med ett eget pass är också en usel idé. I praktiken skulle det bli en ny obligatorisk märkning av produkter som hade behövt anpassas särskilt till den svenska marknaden.

Bättre vore att arbeta för enhetliga produktmärkningar, som innehållsförteckningar och tvättråd, inom EU och globalt. Risken finns annars att det blir ännu svårare för svenska producenter att nå ut med sina produkter, och Sverige skulle tappa en stor del av det utbud man i dag kan hitta i landets alla butiker.

Trots fina ord till handelns försvar, och trots ett internet som gör att både enskilda medborgare och företag lättare än någonsin kan handla över landsgränser, verkar den nya regeringens egentliga ambition vara att försvåra handeln. Varje ny obligatorisk märkning, skatt och förbud är ett handelshinder som gör livet dyrare för konsumenten. Till det kommer postens obligatoriska avgifter för momshantering vid privatimport.

Som med de flesta regleringar drabbar de mindre företag hårdare än stora. Stora butikskedjor kan lägga resurser på att optimera importbyråkratin och hitta egna smarta lösningar. En liten fristående skobutik behöver till exempel själv lösa hur man skall deklarera nya punktskatter, utforma obligatoriska produktmärkningar och samtidigt kämpa mot butiksdöd i city.

Förslagen om varumärkning och utökad kemikalieskatt skall utredas först. Låt de stanna på utredningsbordet och må de aldrig verkställas. Sverige behöver inte fler handelshinder.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons