Annons

Johanna Nylander: Sluta jaga all palmolja i julgodiset

Alternativen är faktiskt sämre.
Gästkrönika • Publicerad 13 december 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
STOCKHOLM 2017-03-23
Matvara som innehåller palmolja 
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152
** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**
STOCKHOLM 2017-03-23 Matvara som innehåller palmolja Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Palmolja har på senare tid blivit synonymt med skogsskövling och miljöförstöring. Produktionen av olja har i många fall lett till sämre biologisk mångfald och hotar djurarter som orangutanger och tigrar.

Det är den vanligaste av världens vegetabiliska oljor och används i allt från biodiesel till hudvårdsprodukter och Nutella. Oljan är effektiv och jämförelsevis billig att framställa, och är neutral i smak och lukt, vilket gör den till ett lätt-tillsatt fett.

Annons

Alternativen till palmolja är ofta dyrare, inte bara i form av pengar, utan också på hur klimatet påverkas. Rapsolja är inte samma direkta hot mot orangutanger, men kräver mycket större odlingsareal för att ta fram. Palmolja är också ett fett som är billigt för matproduktion och mättar fler.

Därför är det inte heller helt smart att bojkotta all palmolja, vare sig i julgodiset eller i hudkrämen, eller ens som bränsle. Det är långt ifrån säkert att alternativen är bättre. Viktigare vore att arbeta för hållbar palmoljeproduktion. Tack vare att kritiken mot palmolja nått fram till producenterna arbetar fler för bättre märkning och mer långsiktigt miljövänlig odling, och även om det är ett långt ifrån perfekt system än, är det ett steg på vägen. För många småbönder är palmoljan livsviktig, och den har varit en bas för att flera länder skall kunna utvecklas ekonomiskt.

Att stoppa avskogning, använda befintliga odlingar mer effektivt och planera produktionen med hållbarhet i åtanke är i många fall en mycket bättre väg framåt än blind bojkott av all olja. Men det kräver att stora producenter tar sitt ansvar och att det finns bra regelverk på plats i de länder där odlingen sker, som tar hänsyn till både naturresurser, äganderätt och långsiktig utveckling.

Skogsskövlingen som skett för att producera mer palmolja är också en konsekvens av politiska beslut i bland annat Sverige och Europa. Miljösubventioner och särregler för biodiesel gjorde på snabb tid det extra lönsamt att odla oljepalmer, och hälften av all palmolja som exporteras till EU är för bränsle. Tidigare i år kom EU-kommissionen med en rapport som beräknade att biodiesel på palmolja orsakar mer utsläpp än fossila bränslen, och unionen skall nu fasa ut oljan i bränslen till 2030. Det är bra att man rättar till i systemet, men det är också ett exempel på hur politiken och detaljregleringar på utsläpp och avgaser lätt kan slå fel även om tanken från början var god.

I det stora hela är palmoljan i julgodiset en mycket liten del av all produktion, och innan man kräver en bojkott är det bra att veta vad den ersätts med. Effektivare oljepalmodlingar och ett stopp för skövlingen av ny skogsmark kan vara en mycket bättre lösning för miljö och ekonomi än att bannlysa oljan från allt.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör

Johanna Nylander
Annons
Annons
Annons
Annons