Klart: Katarina Frostenson lämnar Akademien

Akademien Artikeln publicerades
Katarina Frostenson.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Katarina Frostenson.

Ledamoten Katarina Frostensons lämnar sin stol i Svenska Akademien. Det står klart sedan Akademien och Frostenson enats om en förlikning.

Efter långa förhandlingar väljer Katarina Frostenson att lämna institutionen frivilligt, skriver Akademien i ett pressmeddelande. Parterna är också överens om att inte gå vidare med någon rättslig prövning av konflikten.

Akademien har tidigare anklagat Frostenson för sekretessbrott, vilket hon förnekar. Frostenson har å sin sida anklagat Akademien för att bryta mot sina förpliktelser mot henne.

Enligt överenskommelsen ska Svenska Akademien framöver ersätta Frostenson med 12|875 kronor i månaden samt med stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Akademien.

"Svenska Akademien har vid denna överenskommelse utgått från det väsentliga förhållandet att Katarina Frostenson arbetat för Svenska Akademien under 25 år och bidragit med värdefulla insatser. Hon bör därför vara tillförsäkrad en rimlig pensionsliknande förmån", skriver Akademien i pressmeddelandet.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har i flera intervjuer med TT framhållit att överenskommelsen skulle fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Nobelstiftelsen vill inte uttala sig om vad förlikningen betyder för beslutet om huruvida det blir Nobelpris i litteratur i år.

- Det finns en rad åtgärder som Akademien behöver vidta och Nobelstiftelsen preciserar inte vilka, utan det gör man i en dialog med Akademien. Vi går inte in på enskildheter, säger Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund till TT.

Nobelstiftelsens tidigare besked om att beslut om Nobelpris 2019 ska tas "i början av året" gäller fortfarande, enligt Mikael Östlund.

Hovet informationschef Margareta Thorgren avböjer att kommentera och vill inte uttala sig om kungen varit delaktig i beslutet.

Ständige sekreteraren Anders Olsson efter torsdagens sammanträde.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ständige sekreteraren Anders Olsson efter torsdagens sammanträde.

Frostenson och Akademien var nära en lösning vid ett sammanträde på torsdagskvällen och under fredagsförmiddagen har man klarat av de juridiska formaliteterna för utträdet.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska kunna fortsätta sitt värv som poet även efter utträdet ur Akademien.

Vid torsdagens möte var församlingen utökad med de nya ledamöterna Jila Mossaed, Mats Malm och Eric|M Runesson samt de tidigare avhopparna Kjell Espmark och Peter Englund. (TT)

Fakta

Turerna kring Frostenson

Poeten Katarina Frostenson efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Då var hon institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot.

Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, som har dömts till fängelse för våldtäkt. Enligt en advokatutredning har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till kulturprofilen.

I våras uppstod en djup spricka mellan två falanger inom Akademien om behandlingen av Frostenson. Efter att en omröstning om att utesluta henne inte gått igenom valde flera ledamöter att hoppa av, vilket utlöste fler avhopp och en fördjupad kris. Sedan i april förra året deltar hon inte på möten.

I höstas skickade Svenska Akademien en resolution till Frostenson där hon uppmanades att frivilligt lämna sin stol.

Den 7 januari kom Frostenson med ett förlikningsförslag, där hon bland annat krävde att kompenseras så att hon kan fortsätta försörja sig som poet.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.