Annons

Kristianstad satsar mindre än rikssnittet på kultur

Nya siffror för kulturbidraget i de svenska kommunerna visar att Malmö satsar flest kulturkronor per invånare i Skåne, medan Ystad är den skånska kommun som låter kulturen få störst del av den totala kakan. Kristianstad hamnar under riksgenomsnittet.
Kulturpolitik • Publicerad 29 november 2018
Ny rapport från Myndigheten för kulturanalys visar hur mycket varje svensk kommun satsar på kultur.
Ny rapport från Myndigheten för kulturanalys visar hur mycket varje svensk kommun satsar på kultur.Foto: Tommy Svensson

Den nya rapporten från Myndigheten för kulturanalys är full av siffror, staplar och kurvor. Dessa kommer säkerligen att närstuderas runt om över hela landet den kommande tiden. Vem satsar mest eller minst, vad satsas det på och hur ser utvecklingen ut?

Intressanta och viktiga frågor. Utredningsansvarig på myndigheten har Moa Olin varit, och i ett pressmeddelande säger hon om jämförelsen av kulturstödet i landet under tioårsperioden 2007 till 2017.

Annons

– Årets rapport visar att de totala medlen till kultur stadigt ökat under det senaste decenniet både när det gäller i kronor och utslaget per invånare, såväl för stat, landsting som kommuner. Däremot har kulturens andel av de offentliga finanserna inte ökat över tid: den har antingen varit stabil, som för staten och landstingen, eller minskat som för kommunerna. Detta beror på att de totala budgetarna som helhet har ökat mer.

I Skåne var det Malmö som överlägset satsade flest pengar på kulturen under det studerade året, 2017. Knappast överraskande med tanke på stadens storlek. Kristianstad satsade år 2017 cirka 90 miljoner kronor på kultur, vilket placerar dem på fjärdeplats i den tabellen.

En annan tabell redovisar hur stor del av den totala budgeten som går till kulturen. Där hamnar Skånes största stad först på plats fyra, medan Ystad är etta. Med sina 3,1 procent till kulturbudgeten är de den enda skånska kommunen som placerar över 3 procent på kultur. Genomsnittet i Sverige är att kulturen utgör 2,17 procent av den totala budgeten i kommunerna.

Av kommunerna i nordöstra Skåne hamnade Hässleholm och Osby högst i den här tabellen med sina 2,2 procent. Alltså strax över Sverige-snittet. Kristianstad satsade 2 procent av den totala budgeten på kultur, Bromölla 1,9 procent och Östra Göinge 1,8 procent. Lägst i hela Skåne var Kävlinge med 1,3 procent av den totala kakan till kulturen.

Det finns ytterligare en jämförelsetabell. Den visar hur många kulturkronor varje kommun satsar per invånare. Åter är Osby och Hässleholm bäst bland de nordöstra kommunerna. De satsade båda över 1200 kr/invånare. Kristianstad och Bromölla en bit över 1000 kr/invånare och Östra Göinge strax över 900 kronor/invånare. I den tabellen var Malmö och Simrishamn de enda skånska kommuner som kom över 1400 kr/invånare.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons