Annons
Sölvesborg

Kritiserar konstinköp med s(p)exbild

Alexandra Melander, 44, konstnär i Sölvesborg, utdelar en vänsterkrok mot politikerna i Samstyret som har synpunkter på vilken typ av konst som ska inhandlas. Hon har gjort en målning som driver med en fejkad sexbild där tre politiker medverkade i somras.
Sölvesborg • Publicerad 15 augusti 2019 • Uppdaterad 19 augusti 2019
Alexandra Melander kritiserar kommunens nya konstinköpspolicy med denna bild
Alexandra Melander kritiserar kommunens nya konstinköpspolicy med denna bildFoto: Henrik Johansson

Kommunalrådet Emelie Pilthammar (M) ställde upp på en fejkad sexbild tillsammans med sina politiska kollegor i Samstyret, Niklas Joelsson (M ) och Peter Thyrén (SD). Trion fick lämna sina politiska uppdrag i samband med att denna bild spreds.

Från Emelie Pilthammars Facebooksida.
Från Emelie Pilthammars Facebooksida.Foto: Privat

Nu har Alexandra Melander gjort en egen version av denna bild, med rubriken ”Utmanande samtidskonst”?

Annons

När Samstyret (SD,M, KD och SoL) i onsdags presenterade 220 punkter som de vill ta itu med så rörde en punkt inköp av offentlig konst. Samstyret anser att den konst som köps in av skattebetalarnas pengar ska vara tidlös och klassisk och ge intryck av och harmonisera med kommunens historia, lokala identitet och fysiskt bebyggda miljö framför utmanande samtidskonst.

– Vad som menas med utmanande samtidskonst är ingen tolkning som jag vill göra. Den tolkningen får de själva göra, säger Alexandra Melander.

Alexandra Melander tycker inte att Sölvesborgs politiker ska ha synpunkter på vilken typ av konst som ska finnas i det offentliga rummet.
Alexandra Melander tycker inte att Sölvesborgs politiker ska ha synpunkter på vilken typ av konst som ska finnas i det offentliga rummet.Foto: Gunnel Persson

– Jag tycker inte att politikerna ska lägga sig i vilken typ av konst som köps in, är hennes budskap med den målning hon har gjort - en drift med den bild som de tre före detta Samstyrespolitikerna lät publicera på en Facebooksida.

På sin Facebooksida skriver Alexandra Melander: ”Det är varken något nytt eller någon hemlis att bakåtsträvare räds utmanande samtidskonst som ifrågasätter eller väcker obekväma känslor. Historien har sina exempel på det”.

Hon erbjuder Samstyret att för 20 000 kronor köpa hennes originalmålning, exklusive ram. ”Prutat och klart”, avslutar hon sitt inlägg.

Henrik Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons