Kvinnors vittnesmål från kriget i Syrien drabbar – och ger hopp

bokrecension Artikeln publicerades
Samar Yazbek ger röst åt 19 syriska kvinnor.
Foto: Richard Sammour
Samar Yazbek ger röst åt 19 syriska kvinnor.

Hur kan en bok om Syrienkrigets grymheter vara så hoppingivande? Det undrar recensenten Lena Kvist, som läst en omskakande och brännande rapport från 19 motståndskvinnor.

Nitton kvinnor – berättelser om syriskt motstånd

Sakprosa

Författare: Samar Yazbek

Förlag: Ordfront

Översättning: Marie Anell

Det är rått som i en krigsskildring av Svetlana Aleksijevitj.

Fasansfullt, grymt, nästan svindlande obarmhärtigt.

Kvinnorna i den syriska författaren och journalisten Samar Yazbeks intervjubok ”Nitton kvinnor – berättelser om syriskt motstånd” utsätts för hot, tortyr, terror, bombanfall, nervgas.

Ändå fortsätter de kämpa. De demonstrerar och demonstrerar igen. De ordnar skolor och läsegrupper, jobbar på fältsjukhus eller lämnar förbjudna bilder och texter till medier. De bakar bröd på allt som går att hitta, de tar hand om barnen vars föräldrar dödats och de ordnar skolor igen. Trots alla grymheter kämpar de vidare, även om några av dem frågar sig om det var värt det. Det ger hopp, nästan glädje, att läsa om deras enastående mod.

De 19 intervjuade kvinnorna var egentligen 55, men eftersom många berättelser liknade varandra valde Samar Yazbek bort dem.

Många berättar om när de svikits av manliga medkämpar som inte velat dela sin kamp med kvinnor. Det är ett ständigt planerande för av-och-på-heltäckande-slöja, beroende på om det är regeringens eller islamisternas vägspärrar kvinnorna ska passera.

”Sara” säger att det värsta var när FN kom på besök, samtidigt som människor dog i kemvapenattacker medan inspektörerna inspekterade.

Yazbek bor själv i Paris och har träffat kvinnorna efter att de flytt, eller i några fall gjort intervjuer på Skype.

Kvinnorna är från olika platser i Syrien och olika bakgrunder även om alla tillhör medelklassen. Vissa är djupt religiösa, men alla har sätter demokrati och frihet högst.

Samar Yazbeks bok är den tredje boken jag läser om Syrienkriget på kort tid. Jag vill gärna passa på att rekommendera även de andra: den svenska pseudonymen Eva Nours ”De hemlösa katterna i Homs” och syrisk-svenska Khaled Alesmaels ”Selamlik”. Båda böckerna är skönlitterära och ger starka porträtt av enskilda öden.

Rent litterärt är ”Nitton kvinnor” funktionell och saklig, snarare än språkligt arbetad. Texterna hade kunnat vara tidningsartiklar, eller vittnesmål från någon människorättsorganisations hemsida. Kvinnornas namn och öden flyter ihop men bildar samtidigt en helhet och fördjupar bilden av Syrienkriget. Som ju pågår än, inte så långt ifrån oss i Europa. Ett ord som ”flyktingkris” för Sverige känns som ett hån i sammanhanget.

Den kunniga översättaren Marie Anells kommentarer är oumbärliga.

Jag saknar ändå två saker i ”Nitton kvinnor”. För det första en Syrienkarta, helst med de 19 kvinnornas hemorter utmärkta, för att hjälpa läsaren. För det andra en lista med de viktigaste namnen, termerna och en kort tidslinje över de mest centrala händelserna i Syrienkriget.

Tänk om det svenska förlaget skulle kunna ordna det till pocketupplagan? För en pocketbok måste denna viktiga, brännande aktuella Syrienskildring bli. Alla borde läsa.

2019-03-14 Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Foto: International Rescue Committee/TT
2019-03-14 Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.