Mats Malm ny ständig sekreterare i Akademien

Akademikrisen (TT) Artikeln publicerades
Horace Engdahl och Mats Malm anlände tillsammans till Svenska Akademiens möte under torsdagen, då Malm valdes till ny ständig sekreterare.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Horace Engdahl och Mats Malm anlände tillsammans till Svenska Akademiens möte under torsdagen, då Malm valdes till ny ständig sekreterare.

Mats Malm tar över rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Den 54-årige litteraturforskaren efterträder Anders Olsson den 1 juni.

Det är bara fyra månader sedan han inträdde i Svenska Akademien. Att bli ny ständig sekreterare var inget Mats Malm såg framför sig i det läget, har han tidigare berättat för TT.

Emot honom talade hans bristande erfarenhet av Akademiens arbete. Det som talade för var hans omvittnat höga arbetskapacitet och att han inte har fläckats av de tidigare skandalerna kring Akademien.

Begärde betänketid

Mats Malm verkar som litteraturprofessor i Göteborg, samtidigt som han förestår Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur. Bara det krävande arbetet fick honom att begära betänketid när han fick frågan om att bli ledamot i Akademien – men när Malm hade fått tänka ett tag tackade han med glädje ja. Nu blir han också ständig sekreterare.

Anders Olsson är märkbart nöjd med valet av efterträdare.

-Han har en rad kvaliteter som gör att han passar väldigt bra för det här jobbet. Han har stor erfarenhet av administration tidigare och han är lugn och en mycket, mycket kvalificerad vetenskapsman. Han har visat att han verkligen kan ta sig an det här arbetet, varit receptiv och satt sig in i problemställningar väldigt snabbt, säger han till TT.

Att hitta en ny ständig sekreterare efter Anders Olsson, som faller för åldersstrecket när han fyller 70, har varit en grannlaga uppgift. Bara tre kandidater var möjliga, eftersom de flesta andra ledamöter är för gamla eller ännu inte har tillträtt. En av de tre, juristen Eric M Runesson, förklarade tidigt att han inte var disponibel. Heltidsjobbet som domare i Högsta domstolen krävde för mycket för att han skulle kunna ställa sig till förfogande.

Anklagades för jäv

Då återstod Mats Malm och språkforskaren Tomas Riad. Denne valdes in i Svenska Akademien redan 2011 och har också vikarierat som ständig sekreterare under en period när Sara Danius var sjukskriven. Riad har dock hållit låg profil utåt under Akademiens historiskt turbulenta år och anklagades dessutom för jäv i samband med det språkprojekt för nyanlända som delfinansierades av institutionen.

TT: Mats Malm har en väldigt begränsad erfarenhet av Akademien. Är inte det en nackdel?

-Jag tror inte att det ska vara det, det är en ganska liten organisation Akademien. Även om han har haft lite tid på sig så tror jag att han kommer att lyckas väl med uppgiften inte minst för att han får stort stöd från oss andra, säger Anders Olsson.

"Kan slippa kritik"

TT: Har det varit viktigt att han inte är behäftad med kritik sedan tidigare, med tanke på turbulensen kring Akademien?

-Man kan säga att det kommer att göra hans arbete mindre ansträngande att han inte har någonting med det tidigare året att göra. Han kommer in som ny ledamot och kan därmed också slippa något av den kritik som kanske andra skulle få på den här posten. Det tror jag bara är en fördel, svarar Anders Olsson.

Olsson har lett Svenska Akademien under en extremt turbulent period i institutionens historia – men fick aldrig äran att presentera någon Nobelpristagare i litteratur, eftersom utdelningen av priset ställdes in förra året. Namnen på 2018 och 2019 års pristagare är det i stället Mats Malm som kommer att avslöja den 10 oktober i år.

Sara Ullberg/TT

Litteraturforskaren Mats Malm, som tog sitt inträde i Akademien så sent som i december, är dess nya ständige sekreterare. Arkivbild.
Foto: Henrik Brunnsgård/TT
Litteraturforskaren Mats Malm, som tog sitt inträde i Akademien så sent som i december, är dess nya ständige sekreterare. Arkivbild.

Fakta: Mats Malm

Fakta: Mats Malm

Född 1964.

Professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet sedan 2004. Disputerade med en avhandling om litteraturteoretiska aspekter av den nordiska göticismen.

Är också föreståndare för Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

Har skrivit böcker om den tidiga romanen i Sverige och svensk barock. Även översättare som översatt isländska sagor och "Snorres Edda". I hans forskning är just frågor om översättning och hur litterära verk förändras när de förs över till nya språk återkommande.

Malm är också ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår Svenska Vitterhetssamfundets styrelse.

Efterträdde Klas Östergren på stol nummer 11 och tog sitt inträde i december 2018.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.