Annons

Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: Den sorgliga natten

Låt mig påminna om en händelse i april 1981 då Centern och Folkpartiet sist splittrade borgerligheten.
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 28 mars 2019
Nils-Eric Sandberg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Januariöverenskommelsen (JÖK) innebär att två borgerliga partier stoppar en borgerlig regering för att stödja en socialdemokratisk. Decemberöverenskommelsen följde samma mönster. Minoriteten tog över regeringsmakten.

Båda överenskommelserna strider mot regeringsformen, 4 kap 5 §. De följer alltså inte grundlagen. Men varför ska hårt arbetande partiledare läsa grundlagstext när de istället kan titta på TV – det är mindre ansträngande; på TV finns ju inte så många bokstäver.

Annons

Detta är inte unikt. Nästan samma historia inträffade april 1981. Det vi nu ser är en repris. Så jag vill påminna om originalversionen.

1976 vann de borgerliga, efter 44 års socialdemokratiskt styre. Regeringen Fälldin sattes då att hantera den totala kris som socialdemokratin utsatt svensk ekonomi för – med extrema skatte-. och lönehöjningar medan kronan var kopplad till D-marken.

Moderaterna under Gösta Bohman ville sänka marginalskatterna. De hade då gått upp till 70 procent för människor i vanliga yrkesgrupper. Till slut fick han centern och folkpartiet att gå med på detta. Men socialdemokraterna måste acceptera för att skattereformen skulle bli stabil. Och Palme sade absolut nej.

Förhandlingar pågick. En sen kväll, 23 april, ringde socialdemokraten Kjell-Olof Feldt till Centerns och Folkpartiets skatteexperter och inbjöd dem till en uppgörelse med Socialdemokraterna. De tackade ja och gjorde upp med Feldt, bakom ryggen på Gösta Bohman. Den borgerliga regeringen splittrades. Bohman och hans parti avgick.

Bohman har beskrivit processen i boken ”Så var det” (Bonniers 1983). Han skriver nästan helt utan adjektiv. Men mellan raderna ligger en bitterhet över de borgerliga partikamraternas svek. Bohman hade reformerat högern till ett liberalt parti och satsat allt på att få en borgerlig regering som äntligen kunde bryta det socialdemokratiska enväldet.

Och så hjälpte hans borgerliga kamrater Socialdemokraterna att ta över. Resultatet blev en skattereform som kraftigt reducerade avdragsrätten och därmed skärpte marginalskatten i högre inkomstlägen. Skattesystemet blev komplicerat, intill obegripligt för dem som inte hade läst finansrätt.

Inför valet 1979 lovade de borgerliga partierna att inte röra ränteavdragen. Men efter valet blev de överens med socialdemokraterna att reducera avdragsrätten. I en TV-debatt fick de frågan: Hur kunde ni göra så? Folkpartiets fromme skatteexpert, Rolf Wirtén, som fått både ekonomisk och andlig skolning i Missionsförbundet, svarade:

Väljarna borde förstått att vårt löfte bara gällde för den här mandatperioden.

”Den underbara natten” blev beteckningen på den kväll då Feldt grundlurade Centern och Folkpartiet. Det var, tydligen, inte så svårt.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i Dagens Nyheter samt publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

Annons
Annons
Annons
Annons