Annons

Norrlänning tar över Skånes Dansteater

Efter Åsa Söderbergs många års ledarskap på Skånes Dansteater blir det Mira Helenius Martinsson ny vd från i sommar. Idag är hon knuten till Scenkonstbiennalen i norr.
Dans • Publicerad 16 november 2018 • Uppdaterad 17 november 2018
Mira Helenius Martinsson, Skåness Dansteaters nya vd från och med i sommar.
Mira Helenius Martinsson, Skåness Dansteaters nya vd från och med i sommar.Foto: David Thiber

Frågan har länge funnits. Vem ska ta över som vd och konstnärlig ledare efter Åsa Söderberg? Under fredagen kom svaret, och valet föll på Mira Helenius Martinsson. Det innebär att hon under nästa år byter ut Norrland mot Skåne.

– Det är utan tvekan en utmaning men också en stor glädje att få fortsätta att utveckla Skånes Dansteater efter Åsa Söderberg och hennes framgångsrika år som ledare. Jag ser dessutom mycket fram emot att lära känna en region med helt andra utmaningar än Västernorrland, säger Mira Helenius Martinsson i ett pressmeddelande.

Annons

Hon är från Tammerfors i Finland och har tidigare varit verksam som dansare, pedagog, producent och var mellan åren 2007–2018 danschef för Norrdans och Dans Västernorrland. Idag arbetar hon som projektkoordinator inför Scenkonstbiennalen 2019 i Härnösand och Sundsvall.

Sin nya tjänst tillträder hon den 1 juli 2019.

I samma pressmeddelande uttalar sig Lotta Hedström, ordförande i Skånes Dansteaters styrelse, om deras val:

– Mira Helenius Martinsson vill stärka Skånes Dansteaters identitet och varumärke. Hon vill bygga vidare på den framgångsrika dialogverksamheten och hon vill arbeta vidare med bolagets utvecklingsplan för 2018–2022. En stor uppgift blir att arbeta för mer funktionella och centralt belägna lokaler för den unika kulturella verksamhet som är Skånes Dansteater.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons