Om Skatteverket ger fel råd borde inte folk drabbas

Ledare Artikeln publicerades
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Skatteverket har upptaxerat hundratals norska pensionärer, trots att de bara följde myndighetens råd. Så kan vi inte ha det; rättssäkerheten måste ses över.

Varje år får Skatteupplysningen, Skatteverkets hjälplinje, över 200 000 samtal. De flesta kommer från privatpersoner eller småföretagare som är osäkra på reglerna. Det är förstås en trygghet att det finns ett enkelt sätt att få råd direkt från Skatteverket.

Det händer dock att Skatteverket ger felaktiga råd. Flera hundra norska pensionärer som flyttat till Sverige har exempelvis blivit upptaxerade i efterhand, trots att beskedet från myndigheten var att de inte behövde betala skatt i Sverige. Det har slutat med personlig konkurs för flera. Skatteverket tar inget ansvar för den felaktiga informationen.

Så svag är rättssäkerheten på skatteområdet. Och tyvärr är det bara toppen av isberget. I rapporten “Jämnare spelplan” visar Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, och Carl Göransson, VD för stiftelsen Rättvis skatteprocess, på sex områden med allvarliga brister.

Företrädaransvaret, som innebär att styrelseledamöter i bolag personligen kan bli betalningsskyldiga för bolagets skulder, tolkas mycket hårt i domstolarna och har gått långt bortom den ursprungliga lagens syfte.

Den som vågar ta strid mot Skatteverket och vinner kan jubla, ända tills räkningen kommer. Enligt rapporten är den genomsnittliga ersättningen för processkostnaderna cirka 13 procent. Bara sex procent av de som vinner ett mål får sina kostnader helt täckta.

Mest allvarligt är dock den undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Rättvis skatteprocess, och som visar att 61 procent av de advokater som primärt arbetar med skattefrågor anser att domstolarna är partiska. Motsvarande siffra i allmän domstol är sju procent. Det är ett stort underbetyg till rättssystemet, och en mycket allvarlig situation.

Det behövs helt enkelt en bred översyn av rättssäkerheten på skatteområdet. Skatteverket bör åläggas att ge bindande besked, om inte i alla frågor så åtminstone i fler. Företrädaransvaret bör ses över, om inte avskaffas. Det normala i frågan om ersättning för processkostnader måste återigen bli att full ersättning ges.

Det är reformer som varken är kontroversiella eller kostar mycket, men som skulle stärka den enskildes rätt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.