Rickard Söderberg: ”Jag älskar Ystad”

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Malin Palm

Kammaropera syd med operastjärnan Rickard Söderberg i spetsen kommer tillbaka till Ystads teater i sommar. Årets nyskrivna operett heter ”En nunna för mycket”. I ensemblen märks Marianne Mörck och Sven Melander. Premiär 28 juni.

– Jag älskar att vara i Ystad, säger Rickard Söderberg som är tillbaka på teatern för fjärde året i rad.

Förra sommarens föreställning Läderlappen gick för utsålda hus. Det var en överdådig föreställning där det inte sparades på någonting.

Men nu lovar Rickard Söderberg en än mer påkostad föreställning med 25 sångare av högsta klass och 14 musiker i orkesterdiket. Det är fars och förväxlingar i handlingen, vilket titeln ”En nunna för mycket” antyder.

– Det blir en, två och tre nunnor, varav Marianne Mörck är en och Sven Melander en annan, säger Rickard Söderberg.

Han har skrivit ett nytt libretto medan musiken står operettkungen Franz Léhar (1870-1948) för.

I föreställningen finns musik som inte har spelats sedan Léhars tid.

– Operetten ”Juxheirat” är första inspirationskällan, men musiken är plockad från många av Léhars operetter, säger Rikard Söderberg.

Handlingen är förlagd till en liten stad på den skånska landsbygden. Folkhemsbygget är i full gång samtidigt som världspolitiken kastar sina skuggor över livet i bygden.

Även i sommar ska teaterns originalscenografi användas.

– Det finns några stadskulisser som vi ännu inte har använt, säger Rickard Söderberg.

Det är femte sommaren i rad som han sätter upp en operett på teatern. Den första sommaruppsättningen var ”Läderlappen”, som gavs i en ny tolkning även 2018.

Operasångerskan Laine Quist har varit med från starten. Rickard Söderberg har haft förmågan att året efter år samla namnkunniga sångare till något som han kallat operettkollo.

Just när är Rickard Söderberg själv i färd med att repetera skräckoperan ”Usher” på Folkoperan i Stockholm, en föreställning som bygger på en novell av Edgar Allan Poe. Premiär 14 februari.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.