Annons

Rickard Söderberg: ”Jag älskar Ystad”

Kammaropera syd med operastjärnan Rickard Söderberg i spetsen kommer tillbaka till Ystads teater i sommar. Årets nyskrivna operett heter ”En nunna för mycket”. I ensemblen märks Marianne Mörck och Sven Melander. Premiär 28 juni.
Ystad • Publicerad 7 januari 2019
Foto: Malin Palm

– Jag älskar att vara i Ystad, säger Rickard Söderberg som är tillbaka på teatern för fjärde året i rad.

Förra sommarens föreställning Läderlappen gick för utsålda hus. Det var en överdådig föreställning där det inte sparades på någonting.

Annons

Men nu lovar Rickard Söderberg en än mer påkostad föreställning med 25 sångare av högsta klass och 14 musiker i orkesterdiket. Det är fars och förväxlingar i handlingen, vilket titeln ”En nunna för mycket” antyder.

– Det blir en, två och tre nunnor, varav Marianne Mörck är en och Sven Melander en annan, säger Rickard Söderberg.

Han har skrivit ett nytt libretto medan musiken står operettkungen Franz Léhar (1870-1948) för.

I föreställningen finns musik som inte har spelats sedan Léhars tid.

– Operetten ”Juxheirat” är första inspirationskällan, men musiken är plockad från många av Léhars operetter, säger Rikard Söderberg.

Handlingen är förlagd till en liten stad på den skånska landsbygden. Folkhemsbygget är i full gång samtidigt som världspolitiken kastar sina skuggor över livet i bygden.

Även i sommar ska teaterns originalscenografi användas.

– Det finns några stadskulisser som vi ännu inte har använt, säger Rickard Söderberg.

Det är femte sommaren i rad som han sätter upp en operett på teatern. Den första sommaruppsättningen var ”Läderlappen”, som gavs i en ny tolkning även 2018.

Operasångerskan Laine Quist har varit med från starten. Rickard Söderberg har haft förmågan att året efter år samla namnkunniga sångare till något som han kallat operettkollo.

Annons

Just när är Rickard Söderberg själv i färd med att repetera skräckoperan ”Usher” på Folkoperan i Stockholm, en föreställning som bygger på en novell av Edgar Allan Poe. Premiär 14 februari.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons