Roligt när Rut flyttar till trädkojan på grund av grötfrukosten

bokrecension Artikeln publicerades

Missnöje, protester och uppfinningsrikedom. Det är några av ingredienserna i Ola och Evalotta Belins nya bilderbok ”Rut flyttar ut”.

Rut flyttar ut

Bilderbok

Text och bild: Ola och Evalotta Belin

Förlag: Speja Förlag

Det blir inte alltid som man vill. Det får huvudpersonen i Ola och Evalotta Belins nya bilderbok erfara en efterlängtad marmeladlördag. Brödet är nämligen slut och istället blir det grötfrukost. Rut blir vansinnig – och drar.

Ola och Evalotta Belin.
Ola och Evalotta Belin.

Med en skarp accentfärg och mullrande gråtoner visar bilderna hur missnöjet leder fram till en spännande lösning. En trädkoja blir ett nytt hem, med material fantasifullt hämtat från lägenheten. Här finns prov på uppfinningsrika bildgrepp och roliga balansakter.

Texten jobbar tätt ihop med bilderna hela vägen i ”Rut flyttar ut”. Tanke och beskrivning spetsas till med korta repliker. Här finns också både en stark framåtrörelse och en rolig knorr på slutet, men bitvis kunde texten ha slipats mer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.