Annons

SFI bör stärkas – inte skäras ner

Sverigedemokraterna vill skära i SFI. Men språkkunskaper är viktiga för att alla de som idag inte har jobb ska komma in på arbetsmarknaden. I stället för att spara bör vi satsa mer – och ställa tuffare krav.
Ledare • Publicerad 10 december 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Niclas Nilsson från SD.
Niclas Nilsson från SD.

I sitt budgetförslag inför 2019 har SD i Kristianstad föreslagit besparingar på 13 miljoner kronor, främst inom modersmålsundervisning och SFI. Exakt hur det ska gå till kan inte Niclas Nilsson (SD) säga: ”Det är upp till förvaltningarna att genomföra besparingarna och komma med förslag på hur de skall genomföras om vår budget”, skrev han som svar till mig.

Men en seriös politiker som lägger ett sådant förslag bör ha en tanke kring hur integrationen ska bli effektiv utan att de nyanlända får en bra utbildning i svenska. Den som är högutbildad it-expert kan säkert få jobb oavsett om hen kan det lokala språket eller ej, men för dem som saknar gymnasieutbildning är det svårt.

Annons

Oavsett hur många människor man anser att Sverige kan ta emot bör samhället investera i att kvickt öka anställningsbarheten hos dem som har kommit hit. Det behöver därför också ställas tuffare krav på den som lever på bidrag. Exempelvis är det en märklig ordning att det råder brist på arbetskraft inom ett stort antal yrken samtidigt som unga, friska människor går arbetslösa.

SD i Kristianstad tycks dock inte ha samma linje som partiet centralt. Ett av förslagen på moderpartiets hemsida är att nyanlända elever ska gå i förberedelseskola tills de är mogna för vanliga klasser och i dessa ska modersmålslärare arbete. Alltså är modersmål ändå av intresse?

När SVT Nyheter frågade partierna inför valet om deras viktigaste integrationspolitiska förslag svarade SD att man ville ha tuffare krav för medborgarskap; bland annat språktest och kunskapsprov i samhällsorientering. Och jag antar att det betyder att man även får utbildning – eller ska varje enskild betala det själv?

Sverigedemokraterna har alltid haft en yrvaken syn på integration. I augusti fick man sin första talesperson på länge, och som Aftonbladet konstaterade ”SD har haft för vana att kraftigt skära i regeringens anslag för integration i sina budgetförslag eftersom partiet hävdat att pengar försvinner till ingen nytta”.

På partiets hemsida kan man läsa om politiken från A till Ö, men ”integration” avhandlas inte i något eget stycke. Här och där kan man dock läsa att integrationen underlättas av asylstopp, återvandring och minskad anhöriginvandring – det vill säga att färre kommer hit. Det är ju inte integration...

SD poängterar att det är viktigt att assimilera invandrarna så att de ”anpassar sig och tar till sig och på sikt blir en del av det svenska samhället”. Men hur?

Alliansen i Kristianstad har en betydligt sundare syn. Partierna vill se tuffare krav på nyanlända och kommer att ställa krav på aktivt deltagande i SFI och att individerna ska göra sig anställningsbar för att få bidrag (5/11).

Förhoppningsvis ökar man också takten i SFI-utbildningen, kanske till och med satsar mer på kvaliteten. Av dem som går på SFI i Norra Åsum är de flesta unga; av cirka 402 elever är 267 födda efter 1980, det vill säga under 40 år. De har långt kvar till pension och behöver snabbt komma ut i arbetslivet för att försörja sig själva , samla erfarenheter och pensionspoäng.

Nej, SD:s inställning är svår att begripa. Att man dessutom vill dra ner på SFI och i samma budget satsa en miljon på en projektledare med uppgiften att utveckla ett motorsportcentrum vid Åsum Ring måste ses som makalöst ansvarslöst.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons