Annons

Sune Johannesson: Sune Johannesson: ”Det krävs stora förändringar för att återvinna trovärdighet”

En av följderna bakom den kris som Akademien kämpar med är att fokus styrts bort från litteraturen. Ska det finnas en framtid för den här snille- och smak-verksamheten krävs det omstart och tydliga mål, anser kulturredaktören Sune Johannesson.
Sune JohannessonSkicka e-post
Kommentar • Publicerad 21 november 2018
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Historisk plats. Är det också en plats för framtiden? Absolut.
Historisk plats. Är det också en plats för framtiden? Absolut.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Till våren kommer det en bok om Akademiens kris, ”Den nobla fasaden”. Inte förvånande, snarare är jag förvånad över att den inte redan getts ut. Och filmdokumentären, när är den klar för visning?

För så här på dagen ett år efter nyheten med vittnesmålen mot den så kallade Kulturprofilen (med nära kontakter in i Akademiens rum) går det knappt att tro att det endast passerat ett år. Historia har skrivits i nutid, och vi har kunnat följa hur den anrika och stolta institutionen med snille och smak som ledord har fallit bit för bit. När historikern och akademiledamoten Peter Englund häromdagen var med i Söndagsintervjun (P1, 18/11) jämförde han Akademien med att se ut över en ruin.

Annons

I intervjun här intill med Englunds nuvarande efterträdare som ständig sekreterare, Anders Olsson, framkommer hur tagen Olsson är av det senaste året men också att han har framtidstro. De senaste invalen av ledamöter och beskedet om en ny tillfällig Nobelkommitté är ju framtidsbeslut, och det är givetvis det enda alternativet för de kvarvarande och nya riddarna runt det avlånga bordet: att skifta fokus från det som varit till det som skall komma.

Skylt utanför Börshuset på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.
Skylt utanför Börshuset på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Själv har jag som så många andra följt ut- och avvecklingen med sorg och förvåning, och delar inte alls Olssons optimism. Det krävs större förändringar för att återvinna trovärdighet och åter bli angelägna, såväl hos allmänheten som litteraturvärlden. Första steget skulle i sådana fall bli att välja in nya ledamöter på alla 18 stolar, där hänsyn bland annat tas till kunskap, omvärldsperspektiv och jämställdhet; allt för att skapa en svår- och storslagen helhet. Det hade också sänt tydliga signaler om omstart och att uppdraget tas på allvar.

Akademien ska vara litteraturens främsta och bästa vän, Akademien ska vara litteraturens historiker, lärare, aktivist, läsare och marknadsförare. Den ska försvara författarnas rätt världen över att skriva fritt och arbeta för litteraturens spridning och tätposition.

Akademien har alltid varit viktig, och känns som en allt viktigare institution. Eller. Den borde vara allt viktigare. Och en av följderna av den här uppmärksamhetscirkusen som Akademien har hamnat i – och inte klarat av att lösa – är hur litteraturen har drabbats.

Skulle inte talmannen, när han är klar med regeringsfrågan, kunna ta sig an Akademien? Och den person som så småningom får sonderingsmandatet ska samtidigt få verksamhetens mål klart förklarat för sig: Litteraturen främst!

Annons
Annons
Annons
Annons