Annons

Tårar och skratt när tre unga kapar en buss och åker söderut

Sjukdom, kyla och tjat. Lova Laksos debutroman bygger på en önskan om att livet var på ett annat sätt.
bokrecension • Publicerad 3 april 2019
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lova Lakso.
Lova Lakso.Foto: Lisa Thanner

Så jävla kallt

Unga vuxna

Författare: Lova Lakso

Förlag: Rabén & Sjögren

Karla bor ungefär så långt norrut man kan göra. Det är så jävla kallt, som titeln på Lova Laksos roman ryter. Men den omnämnda kylan handlar också om andra saker: att leva på en tråkig plats, föräldrarnas tjat, och inte minst hunden Hemingways sjukdom.

”Karla, den hemlighetsfulla kompisen Kaja och nästan-pojkvännen Aziz kapar en buss och drar söderut.”

Hundens smärta gör att en avlivning kommer allt närmare. Men är det verkligen så illa som föräldrarna säger? Kanske kan hunden klara sig och livet bli annorlunda på ett varmare ställe?

Annons

Lova Lakso skriver energiskt och känslosamt om hur Karla, den hemlighetsfulla kompisen Kaja och nästan-pojkvännen Aziz kapar en buss och drar söderut. Eldiga möten och överraskande situationer avlöser varandra, samtidigt som det snöiga landskapet och flyktingkrisen finns i fonden.

Det finns partier som är väl utdragna och yviga. Men över lag är det ändå både spännande och roligt att följa med på ungdomarnas road trip, där många frågor väcks. Vad vet man egentligen om dem man tycker sig stå närmast? Hur självupptagen kan man bli? Och hur jobbiga är ens föräldrar, egentligen?

”Så jävla kallt” är en tankeväckande debutbok. Lakso lägger in flera oväntade vändningar längs med vägen, vilket även ruskar om bakgrunden och tvingar fram omvärderingar. Här finns plats för både tårar och skratt.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons