Annons

Thom Lundberg: Thom Lundberg: ”Gör val som du, och dina medmänniskor, kan leva med. Välj inte makten före allt annat. Ingå inte förbund med mörka krafter.”

Ett problem i vår tid är att godhet sällan belönas, skriver författaren Thom Lundberg i dagens krönika och lyfter fram vikten av att ha en bra moralisk kompass. För livet är fullt av svåra val, då är det väsentligt att göra rätt vägval.
Thom Lundberg
Krönika • Publicerad 9 november 2018
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vägval vid Zeus tempelområde i Aten, Grekland.
Vägval vid Zeus tempelområde i Aten, Grekland.Foto: KOSTAS TSIRONIS

Aiskylos skrev redan för 2500 år sedan om moralen och makten. I "Den fjättrade Prometheus" följer vi hur titanen vägrar underkasta sig Zeus vilja. Prometheus har gett människorna elden och hindrat Zeus, den högste guden, från att förinta mänskligheten. Som straff döms han att vara fastkedjad vid en klippa, plågad i all evighet. För de gamla grekerna var Prometheus förbrytelser själva ursprunget till konsten och vetenskapen.

Inte bara de klassiska dramerna, utan även Bibeln, tar sig an frågan om moraliska ställningstaganden. Men jämför man Prometheus val med exempelvis det som Abraham ställs inför, så blir man som läsare konfunderad. Den högste guden i det trossystemet befaller Abraham att mörda sin son som en offergåva. Och utan någon djupare ånger lade Abraham Isak på altaret, "räckte ut handen och tog kniven för att slakta sin son" - som det står i 1 Mosebok 22. Gud stoppade honom i sista ögonblicket, för Abraham hade i själva intentionen visat Gud att han var beredd att kasta allt överbord för att nå härligheten.

Annons

Moraliska val kan se olika ut beroende på trossystem. Så mycket står klart. Därför var det märkligt när Ebba Busch Thor på valnatten förklarade KD:s valframgångar med att människor röstat på det judiskt-kristna moralsystemet. Gamla Testamentet är ju fullt av moraliska påbud som för en modern människa förefaller vara ytterst tveksamma. Ingen skulle väl vara beredd att offra sitt barn för makten? Att stena en kvinna som varit otrogen? Att äkta och befrukta sin döde brors hustru? Istället önskar vi samtidsmänniskor mod nog att fatta rätt beslut, likt Prometheus.

Alla människor är nog innerst inne goda människor - när de behöver vara det. Problemet i samhället är att godheten sällan belönas. En del går igenom hela livet utan att visa den sidan av sig själva. Visst, vi fallerar alla emellanåt när vi väljer mellan två ting och tar det som är lättast. Skadan blir emellertid ofta försumbar när det handlar om helt vanliga människor och helt vanliga liv.

Nihilister anser däremot att det inte finns någon objektiv moral vi måste förhålla oss till. De menar också att existensen är meningslös. För oss andra som inte plågas av så stora frågor, spelar moral roll. Åtminstone maktens moral. För det är där diskussionen om moral blir intressant. Det är där skadan vid fel val skapar skalv i samhället.

Direktörer och politiker som hamnat i blåsvädret använder ofta som försvar: Jag följde reglerna - jag gjorde inget fel. Men moralen är det regelsystem som går bortom de nedtecknade reglerna. Det går att följa reglerna, men ändå bete sig som ett svin. När vi skalat bort alla ursäkter, tillrättalägganden, all politik och manipulation, så återstår, innerst inne - moralen.

I sitt kända drama ”Faust”, kallar Johann Wolfgang von Goethe detta för "pudelns kärna". En svart pudel följer en dag läkaren Faust hem. I salongen byter hunden skepnad till demonen Mefisto. "Så det var pudelns kärna", utbrister Faust. Han säljer sedan sin själ till denna djävul i utbyte mot kunskap och erfarenhet.

Liksom Jesu liknelser i Bibeln, är ”Faust” en så kallad parabel, en moralisk illustration med vardagsnära motiv. Det var meningen att publiken efter dramat skulle vilja välja den rätta vägen om de kom att ställas inför etiska dilemman.

Att ingå hemliga förbund med mörka krafter för att erövra makten, är ett frekvent förekommande tema inom all konst. Kylo Ren plågas i nya ”Star Wars”-trilogin av sitt dubbla arv. Kraftens ljusa sida har han fått av sin mor Leia - syster till Luke Skywalker. Samtidigt lockar hans mörka mästare Snoke honom att vilja leva upp till Darth Vaders, morfaderns, rykte.

I tv-serien ”Breaking Bad” ingår Walter White den ena alliansen efter den andra med alltmer störda, kriminella högdjur. I början av berättelsen lämnar Walt den rätta vägen efter en lungcancerdiagnos. Han behöver tjäna pengar till sin familj och börjar därför tillverka metamfetamin. När han under resans gång ställs mot väggen av sin fru, har han alltid ett försvar till hands: Det är för er skull!

Men som tittare ser man Walts intensifierade strävan mot toppen, mot makten. I slutscenen, efter att allt gått åt helvete, ligger han på golvet i ett labb - men vad det verkar, fri från ånger. Han har dessförinnan hunnit erkänna för sin hustru att allt han gjort, varit för hans egen skull.

I verkligheten är det inte demoner eller mafiosos som ställer oss inför etiska dilemman. Kontrasten mellan rätt och fel är inte så stark. Det kan istället handla om nyanser. Och just därför är det så viktigt att ens moraliska kompass är välkalibrerad.

Annons

Människor med verklig makt som är på väg att nå toppen, nära att få styra ett helt land, borde stanna upp och läsa ”Faust”, de grekiska dramerna, eller titta på ”Breaking Bad”, istället för att ta geväret på axeln och gå ut och jaga när en ledig stund infinner sig. För visst, vi kan hitta enkla moraliska riktlinjer i det judiskt-kristna trossystemet, men den moraliska gåtan har alltid spelat en huvudroll i kulturen, ända tillbaka till antikens dramer. Gå den rätta vägen. Gör val som du, och dina medmänniskor, kan leva med. Välj inte makten före allt annat. Ingå inte förbund med mörka krafter.

Prometheus hade undsluppit evig fördömelse om han bara gett Zeus den hjälp som krävdes för att förinta mänskligheten. Men Prometheus vägrade. Han kunde inte genomföra en så ondskefull och omoralisk handling, bara för att nå makten. Hellre valde han att plågas till tidens ände.

Namnet Prometheus betyder förresten "den som tänker före". Hans inställsamma bror heter Epimetheus - "den som tänker efteråt".

Prometheus fördärvade sin karriär, skulle man kunna hävda. Han nådde inte toppen. Men hans moraliska val var modiga och eftersträvansvärda. Så ser en sann hjälte ut.

Annons
Annons
Annons
Annons