Bilagor

Sanningen i betraktarens ögon

Sölvesborg Artikeln publicerades
Alexandra Melander är en av påskutställarna på Galleri Annexet i Sölvesborg.
Foto:Lasse Ottosson
Alexandra Melander är en av påskutställarna på Galleri Annexet i Sölvesborg.

Ett ansikte, kanske välbekant. En genomträngande blick, men vad säger den, egentligen? Alexandra Melander söker svar, i färgers skiftningar.

Efter 17 år med Karibakka sålde Lasse Malcolmsson och Gerd Hector verksamheten till Kicki Norén – som under 2015 monterade ner skylten för en flytt söderöver, till en gård i Villie utanför Skurup.

– Men konsten har hela tiden haft sitt rum hos oss, i Sölvesborg, säger Gerd Hector.

Malcolmsson och Hector förlängde hyresavtalet för "Karibakkahuset". Inför julen öppnade en samlingsutställning i ett mindre, angränsande rum – Galleri Annexet.

– Vi valde ut några favoriter och under påsken, 25-28 mars, ska nästa utställning vara på plats – med arbeten av Alexandra Melander, Sverker Antoni, Lasse och mig själv.

Gerd Hector berättar om ambitionen att använda det som tidigare var Karibakka till en mötesplats under Konstrundan där samtliga medlemmar i Humleslingans Konstnärsgille kan visa ett eller två arbeten vardera. Men när gillets karta slutligen ska ritas presenteras årets samlingsutställning vid Vångabackens skidanläggning.

Den färg- och formstarka påsken på innergården i hjärtat av Sölvesborg koncentreras då till Galleri Annexet – och Alexandra Melander, inflyttad från Ronneby, ser fram emot att visa sina bilder för en väntad större publik.

– Jag har alltid fascinerats av att hitta egna uttryckssätt i måleri och hantverk. Men utställningen som öppnade på Annexet i höstas var min första, ett infall jag fick i ett kanske nyvunnet mod att våga visa vad jag sysslat med på fritiden under många år.

Melanders bilder, i akryl och tusch, träffar ögat med starka färger. Ansikten, oftast kvinnliga, möter betraktarens blickar. Ett feministiskt måleri?

– Ibland, absolut. Det politiska budskapet intresserar mig och Frida Kahlo är en stor förebild – för sina fantastiska bilder och som en spännande personlighet.

I portföljen finns bland annat en Astrid Lindgren-serie, där Melander tolkar hur några välkända/älskade figurer skulle kunna uttrycka sig i vuxenvärlden. En annan serie lyfter fram starka kvinnor. Ansikten vilar mot miljöbeskrivande, livfulla bakgrunder. En porträttkonst baserad på kännetecknande citat. Alexandra Melander säger:

– Vad jag vill med Citatserien är att lyfta fram ett antal kvinnor som inte fått tillräckligt utrymme i historieböckerna.

Ansikten vi möter i påsk?

– Något eller några av dem, säkert.

Längre fram, en separatutställning?

– Till sommaren, hoppas jag. Jag har börjat skissa på ett nytt tema. Tänkte kalla bilderna "skandinaviska masker", och fokusera på hur ansiktsuttryck, och genomträngande blickar, inte alltid säger sanningen om det inneboende känslolivet.

Humleslingan

Utställare Humleslingan – hela listan

Vångabäcken, Villands Vånga: Birgitta Tisell + samlingsutställning.

Annexet, Sölvesborg: Sverker Antoni, Gerd Hector, Lasse Malcolmsson, Alexandra Melander.

Garvaregården, Nymölla: Alexander Brandt, Janne "Loffe" Carlsson, Frida Malm, Bertil Westerlund, Maimo Widesjö.

Slottslängorna, Sölvesborg: Chris Jorn, A-M Thorsén-Klambro.

Vånga 77:1: Christina Eneström, Karin Linderoth, Bo Malmgren.

Kvarnen, Nymölla: Carina Flodin.

Troels Kirk ateljé, Näsum: Troels Kirk.

Gudahagens silver, Näsum: Alexander Krohn, Peter Mattsson.

Stegåkra gård, Yngsjö: Ingrid Lager.

Stallet, Bäckaskogs slott: Pia Lindberg.

Näsumsvägen 201, Villands Vånga: Anette Lundberg, Inger Nilsson, Marianne Nilsson.

Stärkan, Edenryd: Marina Nilsson, Camilla Nilsson.

Håkanrydsvägen 135, Bromölla: Jaana Persson.

Barumsvägen 585, Fjälkinge: Petter Pettersson.

Näsumsvägen 193, Villands Vånga: Miro Pintaric.

Konsthallen Norrlia, Degeberga: Pelle Strand.

Rådjursstigen 5, Sölvesborg: Tina Svärd Spogardh.

Råabergsvägen 1, Villands Vånga: Maria Sjöö, Hans Krøjer.

Visa mer...