Annons
Nyheter

Psykologisk vinkel i rånbok

Vad fåren välbärgad man med ett bra jobb att delta i ett spektakulärt rån? Samuel Brissman debuterar med en spänningsroman med psykologiska frågeställningar. En fiktiv roman om helikopterrånet i Västberga.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2013
Bild från övervakningskameran under rånet mot värdedepån i Västberga 2009.
Bild från övervakningskameran under rånet mot värdedepån i Västberga 2009.Foto: POLISEN
Foto: 

När Samuel Brissman vaknade den 23 september 2009 hade C4S värdedepån i Västberga rånats på 39 miljoner kronor. Ett av de mer dramatiska rånen i svensk kriminalhistoria. Ett rån som tog 31 minuter. Det har kommit att kallas helikopterrånet och en vit helikopter användes.

– Det finns inte så många vita helikoptrar i Stockholm och inte så många som skulle kunnat utföra flygningen, säger Samuel Brissman.

Annons

När sedan media började ringa och företagets hemsida kraschade förstod han att det var allvar. Senare greps, åtalades och dömdes hans vän och kollega för att ha flugit helikoptern. Var Samuel Brissman än gick fick han frågor om piloten, om han trodde att hans vän kunde varit med vid kuppen.

Till en början mötte han det med ointresse och fick avsmak för hela mediakarusellen, men med tiden kom distansen och med den många frågor. Om det nu var hans vän och kollega som styrt helikoptern, varför?

– Vad fick en framgångsrik pilot, en familjefar och tv-producent att gå från fredagsmys till att medverka i ett helikopterrån? Det fascinerade mig. Vad är det som drivit honom.

Samuel Brissman blev själv förhörd i utredningen kring rånet och har läst 1000-tals sidor av förundersökningsmaterialet. Med tiden växte en bok fram. En spänningsroman med en version av piloten, Albin Erlander, som huvudperson. I storyn är den psykologiska biten viktig.

– Det är en fiktiv historia som bygger på att det är han som flugit helikoptern. Vad var det som kan ha drivit honom? Kan det hända dig och mig, säger han.

Samtidigt ger boken en bra bild av det som hände i Västberga klockan 05-18 den 23 september 2009.

– Jag är varken jurist eller polis utan jag skriver en bok utifrån förundersökningen och byggt en fiktiv värld kring det. Men när man läst boken så förstår man hur rånet gått till. Alla detaljer i boken stämmer överens med verkligheten, säger Samuel Brissman.

"Helikopterrånet – Inifrån" blir hans debut som författare. Samuel Brissman hoppas på manliga och kvinnliga läsare och betonar än en gång den socialpsykoligiska biten. Det är en bok utan tyngdpunkt på våld.

– Jag har haft samma coach som Jens Lapidus, Sören Bondesson. Men där upphör likheterna, säger han.

Gunilla Lindén
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons