Bokrecensioner

Vårt behov av mobilen

Bokrecensioner Artikeln publicerades

Det som från början enbart var en rörlig telefon har utvecklats till en multimaskin som många inte klarar många minuter utan. Frilansjournalist Tomas Polvall har läst en ny bok om vårt behov av mobiltelefonen.

"Var är du?" är den passande titeln på Katarina Bjärvalls underhållande och tänkvärda bok om mobilen. Nyss sade vi mobilTELEFON, men kärt barn kan inte ha så långa namn. Från början var moBILEN bara en rörlig telefon. Sedan har den blivit en apparat för att skicka texter, fotografera, lyssna till musik, nätsurfa, läsa böcker, gpsa, se filmer och mycket mer. "Mobil en ny mådde at klippe på" står det på en affisch på ett av de danska tåg jag reser med medan jag läser Bjärvalls bok. Mobilen som ersättning för den slags tågbiljett som på danska kallas klippekort.

Inte underligt att något med sina många funktioner har blivit vår viktigaste sak. Utan mobil och plastkort kan livet bli besvärligt. Min läsning av Bjärvalls bok börjar en hektisk dag med ett intensivt resande med tåg, bussar och färjor mellan olika städer i Nordens befolkningstätaste region. Jag söker information, mejlar, messar och samtalar i en högfrekvent mix. När jag tio på kvällen återvänder till det hem jag lämnade åtta på morgonen är jag slut. Och nöjd. Utan mobilen hade det aldrig gått.

Efter en sådan arbetsdag är det lätt att skriva en hyllningsartikel till mobilen. Det kunde Katarina Bjärvall också ha gjort, om hon velat och i långa stycken är hennes bok en positiv skildring av vår mest använda pryl, men hon har valt att också undersöka och reflektera över negativa sidor.

Överallt och när som helst kan vi med mobilen göra det vi tycker om att göra: spela, lyssna till musik, fotografera, messa, samtala, shoppa och beställa biljetter till resor och konserter. Intensiv passion kan lätt utvecklas till besatthet. Mobilen har för många blivit så beroendeframkallande att abstinens uppstår om den inte är på, ungefär som alkoholisten som saknar spriten.

Många skolbarn messar oavbrutet varandra och frågar var är du och vad gör du. Behovet av ständig koll för att inte känna sig utanför och inte missa något viktigt blir en stress som tar fokus från studierna. Bjärvall samtalar med människor om deras mobilvanor. Modebloggaren Stephanie Hak gör vad man skulle kunna kalla fotoshoppa. Under dagliga vandringar i kläd- och skoaffärer mobilplåtar hon skor och kläder som hon tycker ser spännande ut. Fotografierna skickar hon direkt till sin blogg. Femton år gamla Fatma Alnoore lyssnar till musik 24 timmar om dygnet, alltid på maxvolym. Hon säger att hon blir psykiskt störd om hon inte får lyssna till musik från morgon till morgon. Hon sover alltså med musik i öronen. En rimlig slutsats av sådana ovanor är att Fatma Alnoore håller på att bli psykiskt störd av musiken.

I Bjärvalls framställning blandas tre ingredienser: egna erfarenheter och tankar, intervjuer med användare, varav många är så flitiga att de kallas mobilmänniskor, referat och kommentarer till i huvudsak amerikanska böcker i ämnet. Bjärvalls sakprosa hävdar sig i lång stycken väl med de bästa amerikanska böckerna i ämnet. Det som emellanåt irriterar mig är ett innehållslöst pladdrande med barn och särbo och alltför utförliga interiörbeskrivningar vid intervjusituationer. Men lika ofta som det segar blixtrar det. Bildanalysen på sidan 87 är hur träffande och rolig som helst. Den slutar med följande mening: Se mina saker, se mitt liv, se mig, älska mig. För mobilens text och ljud är det samma budskap: Läs mig – hör mig – ÄLSKA MIG.