Inred med Sverigeidyll

Bostad Artikeln publicerades

Glöm det minimalistiskt inredda hemmet. Säg hej till lapptäcken, korsstygn och bonader i allmogestil. Den idylliskt rustika stilen har nu gjort kraftfull entré i inredningsvärlden.

Det strama enfärgade nutidshemmet har fått konkurrens. Efter ett helt decennium av "god smak" i minimalismens tecken börjar det gammaldags hemvävda bli intressant igen. Tecknen finns överallt - broderier, bonader och lapptäcken gör nu sin comeback hos allt från enskilda designers till varuhusens inredningsavdelningar.

- Just nu går vi igenom en period där vi ifrågasätter minimalismen som dominerat under 00-talet. Vi har tröttnat på vita, raka ytor med en enfärgad soffa med en enfärgad kudde som dekoration. Vi vill ha liv och se spår av människan i inredningen, säger Stefan Nilsson på Trendgruppen.

Letar trygghet
En anledning till att detta händer, tror han beror på de ekonomiskt osäkra tiderna.

  - Tidningsrubrikerna har ändrat fokus - vi pratar med större bokstäver om katastrofer i dag. Vi är oroligare och då letar vi efter trygghet. Och det hittar vi hos mormors blommiga tapeter, säger han.

  Idylltrenden innebär också att ett hantverk som oftast har utförts av kvinnor nu får en status det inte har haft tidigare. Precis som den parallella handarbetstrenden med stickning och virkning som exploderade för några år sedan.

  Gör det själv
  Men det handlar inte om att slänga ut de stilrena möblerna och ersätta med rustika lapptäcken och hembroderade bonader. Hemligheten är att kombinera och få in element av nutid i stilen.

  - Det kanske inte handlar om att skaffa exakt den rosblommiga tapeten du hade i sommarstugan när du var liten, men en idealiserad bild av den, säger Stefan Nilsson.

  - Och den som har växt upp i ett överbroderat hem kanske väljer en snygg stålram med ljusrör till den broderade tavlan.

  Här finns också utrymme för gör-det-själv-kulturen. Ett exempel är Lamp-Gustafs cylinderlampa med perforerade hål som man själv kan brodera sitt eget mönster på.

  Stefan Nilsson säger:

  - Jag tycker att detta är en positiv trend. En intressant tanke om att vi nu refererar till jaget - mina rötter, min mormor. Det är också ett sätt att öva sig i att ha en egen smak. Gå till källaren eller vinden och titta på de inramade gamla bilderna från förr. Vad vill jag ha framme?