Broby

”Det är inte skolan som har sagt nej till kyrkan”

Broby Artikeln publicerades

”Det är inte skolan som sagt nej till kyrkan. Det är kyrkan som sagt nej till skolan,” säger Eva Strandberg, rektor på Prästavångsskolan, angående debatten om årets skolavslutning.

Prästavångsskolan i Broby brukar hålla sina skolavslutningar i kyrkan. Men så är inte fallet i år då skollagen skärpts. I den nya skollagen framhävs att religiösa inslag till exempel i form av trosbekännelse, bön och välsignelse inte får förekomma.

Besvikna och irriterade

I stället för ett besök till kyrkan hölls julavslutningen i går på Kulturhuset. På tisdagskvällen anordnade kyrkan ett evenemang kallat ”Kyrkans skolavslutning – så som den skall vara”. Knappt 200 personer deltog.

– Vi är besvikna och irriterade över hur kyrkan har bemött oss. Det är kyrkan som tackat nej till oss, säger rektor Eva Strandberg.

–  Jag och komminister Dan Sarkar pratade i början av december om hur vi skulle göra. Vi ville ha avslutningen i kyrkan, men fick beskedet att han inte ville utesluta välsignelsen. Vi har inte sagt nej till psalmer och annat, det är just trosbekännelsen, bön-en och välsignelsen vilka nämns i skollagen, som vi sagt att avslutningen inte får innehålla.

Begreppet julavslutning är något som hör skolan till.

– Det är en rektors ansvar att hålla i en skolavslutning och vad den har för innehåll. Det är obligatorisk närvaro på avslutningen eftersom den är en del av skoldagen.

Vad säger du om att kyrkan kallat sin sammankomst för just skolavslutning?

– Jag blir irriterad över att man använder ett felaktigt begrepp. De hade en andakt, men ingen skolavslutning. Vi har en skola för alla. Det är kyrkan som har sagt nej till oss. Vi hade en jättefin avslutning i kulturhuset och vi är helnöjda med det.

Finns inga motsättningar

Komminister Dan Sarkar betonar att det inte finns några motsättningar mellan kyrkan och skolan.

– Det är olyckligt att Prästavångsskolan känt att de kommit i kläm. De måste förhålla sig till den nya lagen.

Varför kunde inte skolan fått använda kyrkan som sal, och haft en julavslutning utan religiösa inslag?

– Kyrkan är byggd för att förkunna ett religiöst budskap. När vi öppnar upp vill vi kunna ha en andakt och berätta om kyrkan, Jesus och den kristna tron. Om vi inte får ha det så strider vi mot kyrkans syfte och då tackar vi nej till att hyra ut lokalen.

Varför valde ni orden Kyrkans skolavslutning?

– Många föräldrar hörde av sig och ville ha en avslutning i kyrkan. När det inte gick under skoltid så anordnade vi en under kvällstid. Jag tror inte att det är någon som blandat ihop vår och skolans avslutning.