130 mil cykeljakt efter hjältar

Bromölla Artikeln publicerades

Systrarna Karin och Anna Bengtsson har påbörjat sin cykelfärd från Ystad till Umeå. De ska träffa svenska hjältar och man kan följa resan i deras poddradio.– Det är en chans att inspirera andra, säger systrarna.

För fem dagar sedan inleddes den totalt 1 300 kilometer långa cykelresan från Ystad. I går var de båda systrarna i Bromölla för att fortsätta sin färd mot Karlshamn.

I sitt projekt vid namn ”Hjältarna, en poddradio om världsförbättrare” ska de cykla genom Sverige för att träffa just hjältar.

– Vi har redan hunnit träffa sex stycken och det har varit oerhört intressanta människor. Intervjuerna tillsammans med våra intryck av resan hamnar sedan på vår poddradio, säger Anna Bengtsson.

  Under den åtta veckor långa resan kommer de att spela in 17 poddavsnitt, vilket blir två varje vecka.

  Personerna, eller hjältarna, som de träffar bär på vitt skilda historier.

  Djupt berörda

  – Det är svårt att veta vad man ser fram emot då jag tror att många kommer överraska en. Man blir lite förvånad över att det verkar gömma sig en hjälte i varje hörn, och vi har än så länge blivit djupt berörda av dem vi träffat, säger Karin Bengtsson.

  Resan gör de på varsin elcykel. Först hade de tänkt gå, men med hjälp av cykel hinner de träffa fler intressanta människor. Samtidigt vill de värna om miljön. De har fått in tips från många olika håll för att kunna hitta sina världsförbättrare.

  Under gårdagen träffade de Gunwer Vinberg utanför Bromölla. Hon fick berätta om sitt arbete med katastrofhjälp för fåglar och vilt. Gunwer Vinbergs, och många andras, hjältehistorier finns snart att finna på deras hemsida, www.hjältarna.se, som kontinuerligt kommer att uppdateras till och med den 8 augusti.