19-åring döms för rånet mot Matöppet

Näsum Artikeln publicerades
19-åring döms för rånet mot Matöppet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
19-åring döms för rånet mot Matöppet.

De unga männen, 19 och 21 år, åtalades för rån och försök till rån i somras. Men bara den ene döms för butiksrånen.

Rånturnén började på Matöppet i Näsum, då en kassörska hotades med ett pistolliknande föremål. Bilderna från butikens övervakningskamera visar hur den maskerade mannen sträcker fram handen som håller i en pistol. I vart fall var den drabbade personalen övertygad om att det var ett riktigt vapen.

När polisen kom till Näsum, gick larmet samtidigt från Ica Nära i Jämshög. Här upprepar 19-åringen samma mönster, hotar kassörskan med vapnet och kräver att få pengar. Enligt domen ska mannen ha sagt: ”Fyll väskan med pengar”.

Den nu dömde rånaren fick inte mycket pengar med sig. Bytet blev cigaretter för knappt 800 kronor. Det vapen som 19-åringen riktade mot personalen visade sig senare vara en soft air gun.

Två män åtalades för rån och försök till rån. Förutom 19-åringen en 21-åring som skulle kört bilen. Nu har Blekinge Tingsrätt dömt den ena mannen, 19-åringen för rån och straffet blir tre månaders fängelse. Han ska även betala drygt 35 000 kronor i skadestånd. 19-åringen erkände rånen i ett tidigt skede.

Den andre mannen, 21-åringen frias. Tingsrätten konstaterar att bevisningen inte ger stöd för att han varit med under rånturnén. Och han har hela tiden nekat till delaktighet.