Ålfångsterna slår alla rekord

Bromölla Artikeln publicerades

Enligt Fiskeriverket är ålen akut utrotningshotad. Men de licensierade ålfiskarna har aldrig fått upp så mycket ål som nu. "Vad det beror på vet jag inte – men jag tänker i alla fall njuta av ålen på julbordet", säger Ingmar Fransson som driver Franssons fisk.

De licensierade fiskare Kristianstadsbladet talat med säger alla samma sak. Det finns enormt mycket ål i Hanöbukten med omnejd i år. Under några få nätter har de fått 20 ton ål – och det liknar inget som fiskarna upplevt tidigare.

– Jag har varit fiskare i 40 år och det tidigare rekordet var ungefär 550 ålar i en kasse. I år fick vi över 1 500, berättar ålfiskaren Olle Robertsson. Det är främst i Blekinge som rekorden slagits.

– Jag har hört att det varit ganska normala fångster i resten av Sverige, men vi har fått något otroligt.

Enligt Världsnaturfonden är ju ålen akut utrotningshotad och rödlistad. Hur kommer det sig att det finns så mycket ål i år då?

– Det kanske inte är någon som berättat för ålen att den ska ta slut. Men skämt åsido beror det på det varma vädret. Vattnen härikring har varit alldeles ovanligt varma.

Hur har kvaliteten på ålarna varit?

– Blankålen har varit jättefin. Det är väldigt få döda ålar. Dessutom har efterfrågan ökat oerhört i år, vilket innebär att vi får ordentligt betalt, så det känns jättebra, förklarar Olle Robertsson. Franssons fisk är en av de största fiskhandlarna och de bekräftar bilden av att det finns gott om ål.

– Det kan man lugnt säga. Vi har fått precis hur mycket ål vi vill. Och det är ju inte så dumt när det börjar bli julbordstider, säger Ingmar Fransson.

Han berättar att den så kallade rödlistningen gjort att folk dragit sig för att ta ål på julbordet.

– Det är ju så dumt. Ålfiskarna följer ju reglerna till punkt och pricka. Klart att man kan köpa deras ålar då, säger han.

Kommer du själv att ta ål på julbordet?

– Det kan du tro. Ett julbord utan ål är inget riktigt julbord.

En av de stora restaurangerna i trakten är Iföhus.

Krögaren Martin Ljungberg berättar att rödlistningen av ål inte innebär att de slutat servera läckerheten.

– Vi har inget val. Den måste helt enkelt finnas på ett skånskt julbord – annars hade vi drabbats av bojkott, förklarar Martin Ljungberg.

Han tycker att det är bra med rekordfångster på ål.

– Jag kan inte påstå att jag har jättebra koll på hur mycket ål det finns, men det blir förhoppningsvis mindre diskussioner om det är gott om den, säger han.