Allt närmare saneringsstart

Bromölla Artikeln publicerades

Myndighetskontoret vill fortfarande ha in vissa uppgifter innan saneringen på Ivöstrand kan börja. Projektledningen anser att man skulle kunna börja gräva redan nu.

Enligt den saneringsplanen av Ivöstrand etapp 1a som finns i anbudet var tanken att schaktningen av området skulle börja vecka 17 och brottransporterna av förorenade massor skulle börjat vecka 19.

Den planen verkar inte hålla.

I oktober tog myndighetskontoret ett beslut vad gäller saneringen av etapp 1a på Ivöstrandsområdet. Där ville man har in kompletterande uppgifter. Nu har ännu ett beslut tagits.

Egenkontroll

– Vi har fattat det sista beslutet när det gäller anmälan av saneringen i etapp 1a, säger Jenny Moberg, miljöinspektör på Bromölla kommun.

I besluten finns en lång rad punkter med försiktighetsåtgärder som ska följas.

Kontroll av att dessa följs kommer att ske på olika sätt.

– Dels ska det finnas en egenkontroll där projektet följer upp sitt eget arbete enligt den lagstiftning som finns och de beslut man har. Dels kan vi bedriva tillsyn under saneringen. Dessutom handlar en av beslutspunkterna om att vi vill ha in en slutrapport när genomförandet av etappen är klar, säger Jenny Moberg.

Trots att myndighetskontoret tagit sitt sista beslut kring sanering av etapp 1a är det ännu inte grönt ljus att börja sätta i gång efterbehandlingen genom att gräva i marken.

– I beslutet från oktober har vi begärt in vissa uppgifter som vi vill ha in innan man startar saneringen, och där har vi inte fått in allt än. Bland annat ska projektet redovisa var återfyllnadsmassorna kommer från och hur de kommer att kontrolleras, säger Jenny Moberg.

Inga hinder

Bengt Olsson, teknisk chef i Bromölla, anser att man egentligen redan i dag kan börja schakta på området.

– Jag kan inte komma på vad som skulle hindra det just nu. Gräva kan vi börja göra, men vi göra inte det förrän vi vet var vi ska gräva och det är provsvaren som avgör det.

Det finns dock en del redovisning som ska lämnas till myndighetskontoret.

– Det kommer in en hel del de kommande dagarna. Vi jagar på Svevia hela tiden, säger Bengt Olsson.

Han hoppas och tror att schaktningen ska kunna börja på området i nästa vecka.