Båtar är modellen i simhallen

Bromölla Artikeln publicerades

Sportlovet inleddes på måndagen med en välbesökt provkörning av modellbåtar i Bromölla simhall.

I bassängen kör sex modellbåtar omkring i maklig takt medan killarna och tjejerna vid kanten kämpar med att få dem att köra dit de vill. Då och då krockar båtarna in i varandra. Misstag? Inte då.

– Ser du den helgula båten där borta? Jag försökte krocka den mot militärbåten, men den bara körde runt runt. Men till slut träffade jag den, säger Frida Månsson som är med och kör för första gången.

Provkörningen av modellbåtar i simhallen är en klassiker bland sportlovs-aktiviteterna i Bromölla. I dag har ett 30-tal barn, mest killar, dykt upp. För en biljett får man tre minuters körtid med en av båtarna, men sedan är det bara att springa ut i tamburen för att hämta en ny biljett.

Inte för många krockar

Kurt Persson, en eldsjälarna i Hanöbuktens modellbåtklubb, äger själv alla båtarna i bassängen och ser helst att krockarna inte blir för många.

– Ja, det försöker vi ju undvika. De ska försöka lära sig att inte krocka istället, säger han.

Men vice ordförande Daniel Lindborg försäkrar att båtarna är stabila byggen som tål en hel del. Det handlar inte heller om de största och snabbaste båtarna i föreningen.

När man tävlar och tränar utomhus använder man båtar som drivs av bränslemotorer och går betydligt snabbare.

Styr med hela kroppen

Ändå kan det vara nog så utmanande att få styr på en mindre båt. Axel Värnfors står djupt koncentrerad vid bassängkanten och styr sin gula motorbåt med hela kroppen för att undvika att den kör rakt in i en stege.

– Dumma båt, den kör ju in i mig. Och nu körde jag upp på land.

Han får hjälp av Johan Eng som förklarar hur han ska styra och hjälper till med att putta i båten när den kör upp på bassängkanten.

Efteråt erkänner Axel att det var svårt att styra båten. Men kul var det. Och det gav mersmak.

– Jag ska bygga en egen båt, säger Axel Värnfors.