Båtklubben ror i hamn efter händelserik säsong

Bromölla Artikeln publicerades
– Jag ska täcka båten, säger Bengt Nilsson.
Foto:Lasse Ottosson
– Jag ska täcka båten, säger Bengt Nilsson.

Efter en händelserik säsong av tävlingar, båtarbeten – och stölder, halar Edenryds båtklubb seglen för i år. Men vintern kan komma att bjuda på fortbildande erbjudanden för klubbens medlemmar.

Högt uppe på en ställning i båten Ida står Bengt Nilsson under ett överdraget skydd. Han har tagit upp sin båt på land för säsongen och håller på att täcka den och förbereda den för vintern. Han är bara en av många i Edenryds båtklubb som gjort samma sak. Totalt finns ett femtiotal hyrda båtplatser i hamnen och dubbelt så många medlemmar i klubben.

– Båtarna har legat uppe någon vecka och nu håller många på och täcker dem, berättar klubbens ordförande Kenneth Skarphagen när han visar runt mellan de många båtarna.

– En del håller på mycket i verkstaden och lagar sina båtar. Det är rätt mycket arbete som pågår där faktiskt, både i början och i slutet av säsongen, berättar han.

  Säsongen började tråkigt, med att några hade tagit sig ner till hamnen för att stjäla båtmotorer i maj. Men klubben hade tur. Dubbel tur.

  – Grannarna fick syn på inkräktarna och ringde polisen som råkade vara i närheten just då, så de kunde ta dem på bar gärning, säger Kenneth Skarphagen.

  Men under sommaren var det full rulle. Många tävlingar ordnades ihop med de goda vännerna i grannklubben, Sölvesborgs segelsällskap, vars båthamn syns från kajen på Edenryds båtklubb.

  – Vi hade kappseglingar nästan varje vecka, berättar Kenneth Skarphagen.

  Trots att vinden nu mojnat för säsongen kan det eventuellt erbjudas studieaktiviteter under vintern. Det och mycket annat diskuterades under styrelsemötet som hölls på söndagseftermiddagen.

  – Tidigare har vi exempelvis haft kurser i navigation, för dem som velat lära sig mer om det, säger Kenneth Skarphagen och ser ut över vattnet.