Bert Karlsson öppnar flyktingboende i Hanöhus

Bromölla Artikeln publicerades

I dagarna börjar inflyttningen. Då öppnar Bert Karlsson sitt flyktingboende på Hanöhus i Hällevik. Hotellet ska nu delas mellan flyktingar och turister. ”Det är möjligt att det drar igång redan i morgon”, säger Bert Karlsson.

200 människor ska få plats i flyktingboendet på Hanöhus. Både familjer och ensamma vuxna kommer att få rum, men inga ensamkommande flyktingbarn.

Att hotellet delvis ska bli en flyktingförläggning har länge varit på tal och Karlsson är nöjd med hur det har artat sig.

- Jag tycker att det känns jätteroligt att det öppnar på just Hanöhus. Jag har flera flyktingförläggningar, men detta är den bästa. Rent av Sveriges bästa.

  Det är inte uteslutet att de första flyktingarna flyttar in redan i morgon.

  - Migrationsverket har panik hela tiden så det är inte omöjligt att det flyttar in någon flykting i morgon. Allt går efter behov.

  Kontraktet mellan Bert Karlssons bolag Jokarjo AB och migrationsverket stäcker sig över tre månader i stöten. Det handlar om flyktingar från upp till 13 länder som kan flytta in, men Karlsson tror att flyktingar från Syrien kommer vara mest representerade.

  I samband med öppnandet passar han på att dela ut kritik till kommunpolitiker i allmänhet.

  - Ingen vill ha flyktingförläggningar. Många vill däremot hyra ut kommunala anläggningar. De flesta kommunpolitiker är Sverigedemokrater i handlandet, de har samma politik när det gäller migrationsfrågor, säger Karlsson.

  Ett samarbete med fotbollslaget Mjällby AIF ligger också på tapeten.

  - Det hoppas jag ska kunna gå. Hjälper de oss hjälper vi dem. Vi kan ju delvis betala för tjänster om de hjälper oss. Det är win-win då flyktingarna kommer ut i samhället och de får ta del av unga talanger.

  Hur tror du att Hälleviksborna reagerar på att flyktingförläggningen öppnar?

  - Vi kommer att bjuda in alla som bor där så de får träffa flyktingarna. Det är viktigt och effektivt. Det har heller aldrig varit något problem tidigare. Jimmy (Åkesson) bor ju i Sölvesborg också, så jag hoppas att han också kommer hit och tittar.