Bromölla slår ett slag för tjejerna

Bromölla Artikeln publicerades

Bromölla vill att fler tjejer engagerar sig i föreningsidrott. Därför inleds i höst ett projekt tillsammans med föreningslivet där tjejer kan prova på bland annat boxning och skytte.

– Tjejer faller ofta bort från föreningsidrotten tidigare än vad killar gör. Av hälsoskäl och sociala skäl är det bra att ingå i en förening. Detta är ett sätt att få tjejer att börja med något nytt, säger Emilia Lindberg, som är turist- och fritidskonsulent i Bromölla kommun.

Denna bild har stöd i en studie som samarbetspartnern Skåneidrotten genomfört i nordöstra Skåne. Flera olika anledningar ligger bakom, berättar Jenny Hellberg som är ansvarig för lokal idrottsutveckling i nordöstra och sydöstra Skåne. Dels att lag läggs ned eller att man skadar sig och därför tvingas sluta, dels att kompisarna lägger av och att skolan tar mycket tid.

– Man har ofta höga prestationskrav på sig själv i skolan som tjej i den åldern och väljer hellre att sluta än att fortsätta för att det är kul, säger Jenny Hellberg.

Med start i mitten av september kan tjejer i skolåldern prova på sex olika aktiviteter av skilda slag. Alla föreningar som kontaktades nappade.

Aktiviteterna är innebandy, boxning, bowling, wakeboard, luftgevärsskytte och självförsvar.

– Det kan ibland vara svårt för föreningar att nå ut till nya medlemmar. Här kan vi hjälpa till och lyfta fram ganska vitt skilda föreningar.