Budget klubbades – och kritiserades

Bromölla Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

Den rödgröna budgeten röstades igenom i kommunfullmäktige. Men den anklagades av SD för att vara ett visionsdokument. "Inte ett enda skarpt förslag", sa Magnus Persson.

Budgeten för 2018 och flerårsplan för 2019-2020 stod på agendan när kommunfullmäktige hade sista sammanträdet innan sommaruppehållet. Precis som i kommunstyrelsen var det den rödgröna budgeten lagd av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som drog det längsta strået.

Inte mindre än fem budgetar presenterades. Moderaterna gick fram med ett eget förslag, liksom Sverigedemokraterna, Alternativet och den enskilda ledamoten Gert Rosenlind. Liberalerna och Centerpartiet slog sina påsar ihop precis som förra året. Satsningar på skolan var genomgående och det talades om mindre barngrupper i både förskola och skola. Även att skapa mer mark för bostäder och industriområden var ett återkommande tema.

I den efterföljande debatten möttes den rödgröna budgeten av kritik från både SD och Gert Rosenlind.

– Ett förslag faller ur ramen vilket gör mig bekymrad. Ett är ett visionsdokument och det är S, V och MP:s. Det är inte ett enda skarpt förslag i budgeten. Vad vill ni egentligen? undrade Magnus Persson (SD).

Jenny Önnevik besvarade uttalandet med att hon tycker att det finns konkreta förslag.

– Dock är de skrivna i löpande text och inte i punkter. Till exempel är det viktigt att sträva mot små barngrupper, sa hon och nämnde även hälsofrämjande arbete och en satsning på arbetsmarknadskunskap längre ner i åldrarna.

– Det är en viljeinriktning om vad vi vill göra. Hur det ska genomföras tycker jag är tjänstemännens beslut.

Ett uttalande som Magnus Persson reagerar på.

– Det är helt fel väg att gå. Då kan vi avveckla hela kommunfullmäktige. Det är folkvalda som ska besluta, inte tjänstemännen.

I en votering ställdes den rödgröna budgeten mot Sverigedemokraternas. SD:s fick elva röster varav en från Lars Nilsson (AltBr) och tolv avstod. 16 röstade på S, V och MP:s förslag.

Kommunfullmäktige beslutade också om oförändrad kommunal skattesats 2018, vilket innebär att den ligger kvar på 21,76 procent.