Diesel läckte vid olycka

Näsum Artikeln publicerades
Sven Waldermarsson jobbar på Skanska, som sköter väg 116, berättar att det är viktigt att ta hand om föroreningen snabbt.
Foto:Tommy Svensson
Sven Waldermarsson jobbar på Skanska, som sköter väg 116, berättar att det är viktigt att ta hand om föroreningen snabbt.

En lastbil körde under torsdagen av väg 116 söder om Näsum. Flisbilens drivmedelstank gick sönder och cirka 300 liter diesel rann ut i ett vattenskyddsområde i närheten av Ivösjön.

Det var vid klockan halv sju på torsdagsmorgonen som larmet kom att en lastbil gått av vägen söder om Näsum. Det rörde sig om ett 24 meter långt lastfordon.

Polis, ambulans och räddningstjänst som åkte till platsen kunde konstatera att fordonet låg illa till.

– Den hamnande med påfyllnadshålet till dieseltanken neråt och det är ett stup på ungefär tio meter ner och en lutning på 30-35 grader, säger Marth Bengtsson på räddningstjänsten i Bromölla.

Han berättar att man såg att det rann diesel från tanklocket. Eftersom det fanns risk att lastbilen skulle glida ner för slänten kunde räddningstjänsten inte jobba på den sidan av fordonet.

– Vi försökte gräva ner under bilen så vi kunde sätta dit bägare där dieseln kunde rinna ner i. Vi borrade hål i tanken och sög upp det som var där. Det var ungefär 150 liter så jag misstänker att runt 300 liter har runnit ut i backen, säger Marth Bengtsson.

Sven Waldermarsson, som jobbar på Skanska som har hand om vägen, var på plats efter olyckan. Han berättar att man omgående började med bärgningsarbetet.

– Det är vattenskyddsområde så det är väldigt viktigt att gräva bort den förorenade marken. Det verkar inte vara spritt på en lång sträcka utan är koncentrerat till under där tanken varit. Det kan vara en fördel, säger han.

Innan saneringen kunde påbörjas fick man vinscha ner en mindre grävmaskin i skogen som grävde ut lasset och därefter bärgades släpet. När den förorenade jorden kan vara bortgrävd är i skrivande stund oklart.

– Sedan blir det efterarbete med att sätta nytt räcke. Det fick ta en smäll, säger Sven Waldermarsson.

Lastbilen drog med sig 60-70 meter vägräcke innan den välte ner i diket. Enligt uppgift ska föraren ha väjt för en mötande bilist och därmed tappat kontrollen över sitt fordon. Men det är inte bekräftat. Under ett par timmar stängdes väg 116 av helt.

– Akut så fick vi att prioritera att ta upp dieseln eftersom det kan ställa till otroligt mycket, säger Marth Bengtsson.

Vid klockan tio öppnades ett körfält, men störningarna varade hela dagen och vägen var tidvis helt avstängd igen.