Död havsbotten sätter gammal förorening i spel

Hanöbukten Artikeln publicerades
Död havsbotten som flyter upp till ytan.
Foto:Andreas Vos
Död havsbotten som flyter upp till ytan.

Hanöbukten är sjuk. Fisken mår dåligt. Och havsbottnen är död. Det visar undersökningar av marina experter i området kring Nymölla bruk.

Det är organisationen Swedish coast and sea center (SCSC) som gjort undersökningar i havet, bland annat utanför Nymölla. Filmen "Leva eller låta dö" har setts av över 10 000 personer och skickats till riksdagspolitiker i hela Skåne – hittills utan återkoppling.

Det är de syreförbrukande ämnena som skapar de döda bottnarna, som är ett av huvudproblemen i Hanöbukten och som står för den största miljöförstörelsen.

– Vad vi reagerade starkast på var sträckan mellan Nymölla-tuben och Lägerholmen, där det luktade sur fis. Vi blev helt chockade allihop som var på båten. Det är ett område lika stort som ett par fotbollsplaner, säger Andreas Vos, marinarkeolog som sitter i styrelsen i SCSC.

Syreförbrukande ämnen släpps ut i vattnet vilket gör att flera årtionden av föroreningar återigen blir levande när död botten släpper och flyter upp till ytan.

– Det flöt runt delar av död botten stora som sälar. Lukten vi kände kom ifrån svavelväte som bildas i den döda bottnen. Föroreningarna som släppts ut på 60- och 70-talet helt utan rening har legat inlagrade i bottensedimentet, men släpper med den här bottendöden, säger Andreas Vos.

Trots ett ljummet intresse från politikerna uppmanar han till fler bottenprover i problemområden.

– Vi måste lära oss var de friska och dåliga områdena finns och sedan stoppa utsläppen kring de dåliga områdena. Här fodras tillämpad forskning för att bli av med utsläppen. Att bara göra undersökningar för att visa att utsläppen inte gör någon skada, ser vi hellre att pengar används för att helt ta bort utsläppen, säger Andreas Vos.

HÄR kan man läsa mer om bottendöden i Hanöbukten.