Dömd för hets mot folkgrupp

Sölvesborg Artikeln publicerades
Hovrätten fastställer tingsrättens dom om dagsböter för hets mot folkgrupp.
Foto:Tommy Svensson
Hovrätten fastställer tingsrättens dom om dagsböter för hets mot folkgrupp.

Mannen skrev kränkande inlägg om afrikaner och muslimer på Facebook. Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom om dagsböter. Han ska dessutom betala försvarets rättegångskostnader på drygt 9 000 kronor.

I maj dömde tingsrätten mannen till böter på 10 000 kronor. 47-åringen överklagade och ville bli friad. Han har hävdat att han är kritisk mot islam och inte mot personer med annan trosuppfattning eller hudfärg.

Hovrätten konstaterar i sin dom att mannen inte framför saklig kritik och att inlägget är utformat kränkande.

"Meddelandet har därmed inte bjudit in till en religionskritisk diskussion utan har i stället uttryckt missaktning mot muslimer och andra personer med afrikanskt ursprung med syftning på ras, hudfärg och trosbekännelse på ett sådant sätt som bestämmelsen om hets mot folkgrupp är avsedd att träffa", står det i hovrättens dom.

Rätten har även tittat på vad Europakonventionen säger och kommit fram till att det är förenligt med den att döma mannen för hets mot folkgrupp.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Man påpekar att fängelse i högst två år ingår i straffskalan för den typ av brott mannen döms för, men då det är mannen som överklagat kan straffet inte skärpas.