Elevkår med mål att skapa en bra skoltid

Sölvesborg/Bromölla Artikeln publicerades
Markus Gustafsson är ekonomiansvarig i Furulundsskolans nya elevkår.
Foto:Peter Åklundh
Markus Gustafsson är ekonomiansvarig i Furulundsskolans nya elevkår.

Elevrådet blev en elevkår. Ökat självbestämmande ska få eleverna mer engagerade och ge större utrymme för evenemang. Närmast ett julfirande med andra skolor.

Förändringen började med att Sveriges elevkårer kontaktade elevrådet, berättar Markus Gustafsson, ekonomiansvarig och ansvarig för sociala medier inom Furulundsskolans elevkår. Han förklarar att elevkåren inte är knuten till skolledningen på samma sätt, utan kan fatta egna beslut så länge det inte rör skolan.

– Vi kan göra mycket mer som fristående, det är mer som en egen förening, säger Markus Gustafsson, som går tredje året på gymnasieskolans ekonomiprogram.

Kåren har rönt ett stort intresse bland eleverna. 150 av skolans 700 elever har blivit medlemmar hittills. Markus Gustafsson ser det lite som en nystart.

– Nu har vi fått saker att hända. Folk undrar vad elevkåren är för något. Det hände inte innan.

Han säger att det finns två huvudmål i siktet. Dels att få fler medlemmar, dels att skapa evenemang.

– Vi vill påverka att eleverna får en bra tid här på skolan. Då kan man till exempel locka elever från nian att komma till Furulund.

Ett av evenemangen som väntar är ett julfirande tillsammans med Nordenbergsskolan i Olofström och Väggaskolan i Karlshamn. Utöver det, och stående inslag såsom studentbalen, är det mer som kommer.

– Vi vill anordna något smått varje vecka, det är det vi försöker bygga upp.