Färg och form viktiga element i trädgården

Bromölla Artikeln publicerades

Två konstnärssjälar möttes vid staffliet och kärlek uppstod. Nu delar de kärleken till trädgården och hjälps åt att skapa vackra upplevelser med naturen som redskap.

– Trädgården ska vara som olika rum. Varje gång man rundar ett hörn ska det hända något nytt, säger Birgitta Liljedahl-Andersson.
Hon och maken Eric Andersson visar runt i trädgården som dom började förvalta för drygt nio år sedan. Och visst har dom lyckats att skapa olika rum och olika upplevelser. Till exempel kan man se ett tydligt färgtema i gult på ena sidan av ingången som vetter ut mot Storgatan i Bromölla.
– Den gula färgen förhöjer det gröna, berättar Birgitta Liljedahl-Andersson.
Ett av de karakteristiska dragen i trädgården är att det finns väldigt många små, ja riktigt små, växter som harmonierar med de större växterna. Ett annat drag är att det inte tycks finnas mer än en sort av varje växt eller blomma.
– När man har kommit så långt som vi så söker man hela tiden efter någonting nytt och ovanligt, berättar Eric Andersson och fortsätter:
– De växterna hittar man inte var som helst utan man får söka på plantskolor och hos botaniker. Vi brukar köpa en del när vi är på trädgårdsresor i Danmark. Till exempel så visar Eric och Birgitta en liten gran som bara är ett par centimeter och en liten höstljung som är lika liten som ungefär två femkronor. Många av de pyttesmå växterna pryder ena sidan av bäcken som paret byggt framför uteplatsen. I bäcken simmar det japanska fiskar, kojkarpar, som är drygt 40 centimeter och glänser vackert i rött och vitt. Kojkarparna samsas med guldfiskar och shubunki.
– En av guldfiskarna kallar vi för hot lips för hon har väldigt röda läppar, stjärt och ögon. I övrigt är fisken helt vit, säger Birgitta Liljedahl-Andersson och visar den spektakulära fisken.
De riktigt små växterna skapar en bra kontrast till de större växterna och det är ingen slump. För i Eric och Birgittas trädgård är allt noga genomtänkt.
– Både jag och Eric målar och där handlar det om färg och form. I trädgården skapar man mycket också, konstaterar Birgitta Liljedahl-Andersson och fortsätter:
– Börjar man samla växter så blir det en passion. Man blir galen!
På flera ställen i trädgården så är stora rabatter utskurna mitt i gräsmattan. Formerna på rabatterna är mjuka och stora stenar är placerade på noga utvalda ställen.
– Jag brukar stå i ett fönster och titta ner på trädgården. Då ser jag hur jag vill att formen ska vara, berättar Birgitta Liljedahl-Andersson.
Hon är karttekniker från början och är van att se saker från ovan. Tillsammans med maken ritar hon hur rabatten ska utformas och sedan gräver och hackar hon ut sin rabatt för hand. Stenarna som placeras ut inspekteras gång på gång från fönstret och flyttas tills de ligger perfekt.
– Vi brukar skoja och säga att det är jag som tar de tunga besluten och Eric får ta de tunga lyften, skrattar Birgitta Liljedahl-Andersson.

Emma André
0456-29 000
emma.andre@kristianstadsbladet.se

OBS!! GLÖM INTE VINJETTEN SOM HANNA SKAPADE TILL SERIEN!