Framgångar för alliansen

Bromölla Artikeln publicerades

Efter år av socialdemokratiskt envälde i Bromölla inleder nu partiet ett samarbete med alliansen. Men det sker inte helt utan eftergifter. Alliansen får flera ordförandeposter och det kommer att inrättas ett oppositionsråd på halvtid.

Nu är det bekräftat att det blir ett samarbete över blockgränserna i Bromölla. Som Kristianstadsbladet kunde avslöja i går kommer Socialdemokraterna och allianspartierna att ingå i ett valtekniskt samarbete under den kommande mandatperioden. Båda parter betonar att det rör sig om just ett valtekniskt samarbete och inte om någon gemensam politisk plattform.

– Vi kommer att behöva diskutera många frågor och vi kommer inte att vara överens i allt, säger Johan Larsson, ordförande för Moderaterna i Bromölla.

Förhandlingar med alliansen inleddes när S ansåg att man inte kom längre i diskussionerna med Väns-terpartiet och Miljöpartiet.

Enligt Åke Hammarstedt (S), var Vänsterpartiets och Miljöpartiets bud inte realistiskt.

Han anser att det inte går begära häften av alla platser när man bara har en tredjedel så många mandat som S. När V och MP sedan avfärdade Socialdemokraternas motbud ansåg S att det var slutdiskuterat (läs V och MP:s syn på den saken i artikeln intill).

Både Socialdemokraterna och Moderaterna använder ordet "ansvar" som en orsak till det valtekniska samarbetet. Ett "ansvar" för Bromölla.

– Vi kan inte ha fyra år med kompromisser, säger Åke Hammarstedt.

– Och med kaos, tillägger Johan Larsson.

Enligt Johan Larsson ser de borgliga partierna sig fortsatt som opposition. Det är nog så viktigt det nu ska inrättas ett oppositionsråd på halvtid. I Tomelilla där Socialdemokraterna och Moderaterna ska samregera har Sverigedemokraterna visat intresse för just den platsen. I Bromölla kommer dock Moderaterna och Lotta Hellström att ta hand om oppositionsrådsplatsen. Klart är också att oppositionsrådet innebär ytterligare en kostnad för Bromölla kommun.

Förutom oppositionsrådsplatsen kommer allianspartierna ta hand om flera ordförande poster och nästan hälften av de politiska stolarna (se faktaruta)

Hur Socialdemokraternas och Moderaternas medlemmar och väljare ser på samarbete får framtiden utvisa. Åke Hammarstedt anser att båda parterna kan gynnas om samarbetet rullar på friktionsfritt medan Elisabeth Stenberg (S), ordförande i arbetarkommunen, tror att en del kommer att känna sig svikna, i alla fall till att börja med.

– Det är säkert väljare som tycker att vi sålt oss, säger hon.

Johan Larsson tror att de som röstat på Moderaterna i dag inte är så positiva till samarbete med S, men att de åsikterna kommer att förändras om mandatperioden.

– Jag tror att våra väljare har lättare att acceptera samarbete. Vi får ju något att säga till om nu, säger Johan Larsson