Från skadad latmask till träningsinstruktör

Bromölla Artikeln publicerades

Det började med ett vad med dottern. Ett vad som Malin Gustafsson förlorade och gjorde att hon började träna igen efter 17 års uppehåll. I?dag driver hon ett företag inriktat på motion med mottot "Våga vägra lathet" och i helgen tävlar hon i SM för veteraner i friidrott.

I tonåren tränade hon både fotboll och friidrott, men valet föll på fotboll. Det bara sig inte bättre än att Malin Gustafsson skadade knäet och fick genomgå en operation.

- Jag ville tillbaka till fotbollen, men det gick inte. Jag skulle kanske valt en annan sport istället, säger hon.

Men så blev det inte. I stället blev det ingenting alls. Med åren tog latheten över och detta förvärrades än mer efter att hon skadade nacken i en bilolycka 2006. 2009 kom så vändningen. Hennes dotter Hanna skulle delta i DN-galan i sin ålderklass och mamma och dotter slog vad.

- Om Hanna tog medalj, vilket jag inte trodde då det var en stor tävling, så skulle jag springa ett 100 meterslopp, Det kunde ju inte vara så farligt tänkte jag.

Det blev medalj. Malin Gustafsson slutade röka och började träna. Första halvåret var jobbigt och kroppen protesterade. Den ville inte. Men efter ett halvår började det kännas både lättare och roligare. I slutet av juli 2010 stod hon på startlinjen i Hais-spelen i Hässleholm. Det blev visserligen varken seger eller final, men upplevelsen var kul och det blev sug efter mer.

- Jag såg att det skulle vara Veteran-SM i Karlskrona. Det blev mitt första veteranlopp och jag tog silver.

Malin Gustafsson berättar att det är dottern som är stjärnan i familjen och att de haft framgångar tillsammans.

- En kul sak är att vi i somras tog DM-guld i stafett där vi var i samma lag. Det är en himla kul grej att får göra med sin dotter.

I dag tränar Malin Gustafsson flera dagar i veckan och i helgen tävlar hon åter i SM för veteraner. Denna gång står tre grenar, 60 meter, 200 meter och kula, på programmet. Kula och framför allt 200-metersloppet är något som skrämmer lite.

- Jag var lite kaxig när jag anmälde mig.

Förra året startade Malin Gustafsson ett eget företag som hon har vid sidan om jobbet som väktare. Bland annat har hon utomhusträning varje måndag vid Strandängen. Det är ett företag som utvecklas i flera olika riktningar och erbjuder allt från personlig coaching och mental träning till föreläsningar.

Malin Gustafsson berättar att hon har fördjupat sig i anatomi, fysiologi och näringslära. Sommaren 2011 gick hon en utbildning och fick titeln "Licensierad Army Fitness Instructor". Under våren planerar hon att hålla ett Army fitness camp i Bromölla, vecka 14, och ett i Kristianstad, vecka 19.

- Det är tre dagar i veckan under fyra veckor på kvällstid. Några anmälningar har kommit och att det finns 20 platser i varje grupp.