Fred och kärlek har blivit vandaliserat

Bromölla Artikeln publicerades
Skadegörelsen i Bruksparken gör att hela utställningen plockas ner. Berit Axelsson är skaparen bakom soffan som skulle sprida glädje.
Foto:Tommy Svensson
Skadegörelsen i Bruksparken gör att hela utställningen plockas ner. Berit Axelsson är skaparen bakom soffan som skulle sprida glädje.

Tanken var att skapa fred och kärlek i Bruksparken men redan efter några dagar började skadegörelsen. Nu väljer konstnärerna att "rädda det som räddas kan."

Det hänger hjärtan som har blivit deformerade i träden. Ett hjärta i cement verkar ha hamnat i dammen.

– Jag kan se en del av armeringsjärnet vid vassen i dammen, säger Helen Dahlberg som är en av skaparna till konstverket.

Det tog inte många dagar innan förstörelsen och vandaliseringen började.

– De har fördärvat hela soffan och böjt hjärtana. Jag har stått och gjort allt detta för hand och nu är allting förstört, säger Berit Axelsson och för fingrarna över ett hjärta som märkbart ändrat form.

Konstverken skulle sitta uppe till mitten av september men nu väljer konstnärsgruppen Byrackorna att ta ner utställning i förväg. De är övertygade om att det i annat fall endast kommer att fortsätta vandaliseras tills det inte finns någonting kvar.

– Det ligger väldigt mycket arbete bakom skapandet av detta. Det är tråkigt att det inte fick vara i fred, säger Christina Hedlund, en av konstnärerna bakom projektet.

En polisanmälan kommer att göras och under torsdagseftermiddagen plockades hela utställningen ner. Några fredsmärken verkar ha klarat sig och vajar med vinden uppe i trädet. Det diskuteras om att alla konstverk kanske borde placeras utom räckhåll så att de inte förstörs.

– Det går ju inte, då kommer även de förbipasserande att missa utställningen, säger Sirkka Klaavuniemie, med ett leende.

Trots att byrackornas konstverk blivit fördärvade så har de inga som helst planer på att sluta med sina utställningar. Ingen av dem som Kristianstadsbladet pratar med låter förstörelsen påverka skaparlustan och glädjen över att visa upp sin konst på offentliga platser i Bromölla.