Annons

Gamla möbler – ny affärsidé

När språket satte käppar i hjulet för ett jobb som förskollärare valde Mette Myram att satsa på eget. Sedan i maj köper hon upp gamla möbler på loppis som hon renoverar och säljer vidare till Danmark.
Bromölla • Publicerad 26 februari 2010
Då det var svårt att hitta en anställning valde Mette Myram att starta eget. Bild: Annica Jönsson
Då det var svårt att hitta en anställning valde Mette Myram att starta eget. Bild: Annica JönssonFoto: 
Gammalt blir som nytt.
Gammalt blir som nytt.Foto: 
Väntar på våren Mette Myram väntar på våren så att hon kan renovera möbler hon köpt på loppis och sälja dem vidare till Danmark. Bilder: Annica Jönsson
Väntar på våren Mette Myram väntar på våren så att hon kan renovera möbler hon köpt på loppis och sälja dem vidare till Danmark. Bilder: Annica JönssonFoto: 
Starka färger efterfrågas av danskarna. Bild: Annica Jönsson
Starka färger efterfrågas av danskarna. Bild: Annica JönssonFoto: 
Egentillverkade kuddar, täcken och väskor. Bild: Annica Jönsson
Egentillverkade kuddar, täcken och väskor. Bild: Annica JönssonFoto: 

För två år sedan köpte Mette Myram och hennes man ett sommarhus i Drögsperyd utanför Näsum. Förra året lämnade familjen hemstaden Köpenhamn och sommarhuset blev åretruntbostad. För Mette Myram som arbetat åtta år inom förskolan var det svårt att som dansktalande hitta ett liknade jobb i Sverige. I stället gjorde hon allvar av sitt sommarnöje att gå på loppisar och intresset för gamla saker och startade eget.

– När vi var här på sommaren åkte vi runt på loppisar i området. Till en början var det bara porslin som jag tyckte var kul men sedan blev det även möbler, säger hon.I hemmet trängs nu familjens egna möbler med andra möbler som renoverats och som väntar på att få nya ägare. Och i en gammal lada står skåp som ska slipas och målas men som nu får vänta på grund av vintern, eftersom Mette Myram ännu inte har någon verkstad utan arbetar utomhus.

Annons

– Inför nästa år ska vi bygga om så att jag får en egen verkstad och kan arbeta året runt. Som det är nu har vi för trångt inomhus för att kunna göra det.

I väntan på våren har hon i stället börjat att göra smycken och sy egna kuddar, väskor och necessärer. Även här är det dukar och tyger från loppisar som används.

Idén om att starta Almastugan, som företaget heter, förverkligade hon efter att ha varit på ett av Bromölla Nyföretagarcentrums informationsmöten.

– Det är ett stort steg men eftersom min man redan drev ett eget företag inom it var det lite lättare för mig att våga.Hennes kunder är i första hand danskar. Och det är i danskarna hon ser sin framtid, då de enligt Mette Myram är mer intresserade än svenskar. Via hennes hemsida köper de möblerna och hantverket som hon kör över med till Själland. Är det längre iväg får man hämta sakerna själv. Hon köper upp vad hon tycker är fint i blandade stilar från alla årtionden. Men för tillfället är det saker från 1970-talet som går bäst.

– Tidigare ville många danskar att saker skulle se slitna ut och under en period skulle allt vara vitt. Nu har det vänt. De vill att det ska vara målat i starka färger, säger Mette Myram.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons