Historiens symboler blir silver-smycken

Bromölla Artikeln publicerades

Inger Jonsson och Peter Mattsson har historiska symboler som inspirationskälla när de tillverkar silversmycken. Under påskhelgen ställer de ut på Humletorkan i Näsum.

Intresset för historia och hantverk gjorde att Inger Jonsson och Peter Mattsson började att tillverka silver-smycken. De har gått kurser i smide och ringteknik och i verkstaden vid hemmet i Näsum befinner de sig så ofta de har tid.

– Jag jobbar med datorer hela dagarna och då är det skönt att göra något med händerna också, säger Peter Mattsson.

Ett trångt utrymme i ett hörn av trädgården utgör verkstaden. Silvertrådar och metallstycken i silver omvandlas till armband, ringar, örhängen, halsband, knivar och andra föremål. Inspiration till formgivningen hämtar de från arkeologiska fynd som visas på bland annat Historiska museet i Stockholm. Trollkors, runor, ormfigurer, solspiraler och kungalänkar från bronsåldern, järnåldern, medeltiden och andra epoker i historien bildar mönster för tillverkningen.

– Det är roligt med historiska symboler och deras betydelse. Det har hittats grottmålningar som är över 30000 år gamla och som föreställer solspiraler. Symbolerna är en del av människans arv, säger Inger Jonsson. De tillverkar också smycken med färg, form och mönster som har lokal anknytning. Västanåsmycket består av silvertrådar som virats runt stenar från Västanå järngruva. Humlesmycket består av silvertrådar och sötvattenpärlor och smyckets form påminner om humleplantorna som växer i Näsum.

Inger Jonsson arbetar som specialpedagog och Peter Mattsson som systemtekniker och smyckestillverkning med hjälp av ringteknik och smide ägnar de sig åt på fritiden.

De startade tillverkningen för ett och ett halvt år sedan och de har tidigare deltagit på en julmarknad och en hantverksmässa.

Under påskhelgen kommer de att visa sina smycken i samband med utställningen på Humletorkan i Näsum.

I sommar ska de delta under medeltidsmarknaden när Halmstad firar 700-årsjubileum. De planerar också att delta på flera andra marknader.

– Det finns hur många vikingatids- och medeltidsmarknader som helst. Frågan är bara hur många man orkar vara med på, säger Inger Jonsson.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.sea Påskens utställningar i Bromölla

Humletorkan i Näsum. Öppettider: 13 till 17. Utställare: Inger Jonsson, Peter Mattson, Margaretha Bergils, Jane Asplund Rosenquist, Jaana Persson och Ingrid Johnsson.

Kvarnen i Nymölla. 10 till 18. Carina Flodin, Marita Flodin, Peter Borotinskij och Tre Brevé.

Gamla stationen i Bromölla. 10 till 18. Gösta Wirensten, Rita Andersson, Inger Granath Liisberg, Olof Söderberg, Emelie Lind och Lise-Lotte Bårström Panaritis.

Valje skola. 10 till 17. Samlingsutställning av Blekingeringen.

Galleri Svenstorp utanför Nymölla. 12 till 18. Tatiana Öhlen, Hans-Göran Eriksson, Anna Nellus-Månsson och Eleonora Shcheglova.