Homofientlig kyrka vill locka unga

Bromölla Artikeln publicerades

Vice ordföranden i Centrumkyrkan, Birger Arvidsson, tycker att homosexuella är onaturliga. Nu vill han och kyrkan locka till sig unga i Bromölla till sin nya ungdomsverksamhet. Till sin hjälp tar de Bussmissionen som i somras var inblandade i homohets på Sjöbo marknad.

I helgen ska Bromölla få besök av Cafébussen, eller den så kallade Bussmissionen, som reser runt i Sverige och missionerar det kristna budskapet. De har blivit hitbjudna av Centrumkyrkan i Bromölla. Cafébussen samarbetade i somras med organisationen Streetchurch. De var inblandade i en händelse på Sjöbo marknad som slutade med att en marknadsbesökare polisanmälde två personer som predikade ett minst sagt märkligt budskap.

Marknadsbesökaren berättade för Ystads Allehanda att han vid Cafébussen pratade med två människor som tillhörde Streetchurch och Bussmissionen. Från dem fick han höra att homosexualitet är en sjukdom och att bögar är pedofiler.

Nu kommer bussen till Bromölla för att hjälpa Centrumkyrkan att rekrytera ungdomar till deras nya ungdomsverksamhet.

Birger Arvidsson är vice ordförande i Centrumkyrkan och han berättar att Cafébussen var tänkt att ge lite extra skjuts åt ungdomsverksamheten.

Han säger att de vill komma i kontakt med de unga som inte har något att göra och mestadels driver omkring i byn på kvällar och helger. Han tror dock att det var någon som tillhörde Centrumkyrkan i Sjöbo som talade med marknadsbesökaren.

- Jag kan inte tänka mig att det var de som jobbar med Cafébussen som sa det, säger han.

Vad tycker du om homosexuella?

- För mig personligen ska de inte kunna ingå äktenskap i kyrkan.


Tycker du att homosexuella är onaturliga?

- Det är inte naturligt för då hade vi alla varit på det viset, säger Birger Arvidsson.

Vad ska ungdomarna göra i er verksamhet?

- Vi vill fånga in dem för att kunna möta dem.


Vad ska ni säga till ungdomarna?

- Vi ska förmedla glädjens budskap att Kristus dött för våra synder.

Vad kommer ni att säga om ungdomarna frågar vad ni tycker om homosexuella?

- Jag vet inte vad de kommer att säga, säger Birger Arvidsson.

Andrea Thiele är ordförande i RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, i Kristianstad. Hon tycker att kyrkans uttalanden visar på ett gammalmodigt tänkande och rädsla för det man inte känner till.

- Min spontana reaktion när jag hör någon uttrycka sig så här är att det tyder på rädsla och okunskap. Om man inte vill ta till sig att vi människor är olika så säger man sådana här saker, säger hon.

Andrea menar också att det kan vara farligt att fastna i ett gammalt och förlegat tänkande.

- Det kan vara en fara att ungdomar ska vistas i en miljö där man tänker så här. Man skapar ett nytt utanförskap där majoriteten av befolkningen inte har de här åsikterna, säger hon.