Hon gör flickornas röst hörd

Bromölla Artikeln publicerades
Malin Andersson träffade tvillingarna Julia och Johanna första gången 2008 i Bromölla. På tisdagskvällen klockan 18.30 visas dokumentären Blodssystrar på biblioteket.
Foto:Annica Jönsson
Malin Andersson träffade tvillingarna Julia och Johanna första gången 2008 i Bromölla. På tisdagskvällen klockan 18.30 visas dokumentären Blodssystrar på biblioteket.

Malin Andersson är tillbaka där allt började. Det var i Bromölla hon träffade tvillingarna Julia och Johanna och i kväll visas dokumentärfilmen om deras systerskap och klivet in i vuxenvärlden.

Blodssystrar hade premiär på filmfestivalen Hot Docs i Toronto i höstas och nominerades till Nordens bästa dokumentärfilm på Nordisk Panorama. Nu turnerar regissören och producenten Malin Andersson med filmen och på tisdagskvällen sluts cirkeln med visningen på Bromölla bibliotek.

– Jag fattar inte att det är så länge sedan jag var här. Det känns som att komma hem, säger Malin Andersson.

Det var vid visningen av en annan av Malin Anderssons filmer, Belfast Girls, som hon kom att möta tvillingsystrarna från Azerbadjan. Julia och Johanna gick på högstadiet och satt i publiken på Humleskolan.

– De knockade mig med en enorm styrka. De kom från Azerbadjan som tioåringar och nådde efter en strapatsrik resa Sverige. De hade utsatts för övergrepp och kidnappats, säger Malin Andersson.

Efter fem år fick de uppehållstillstånd och skolgången gick lysande. Malin Andersson bestämde sig för att berätta deras historia. Efter fyra års filmande i systrarnas lägenhet i Malmö, dit de flyttade, och samproduktion med sex länder, var Blodssystrar redo att möta publiken.

– Det behövs skinande exempel. De vill visa att man kan överleva. Det handlar om systerskap och vad som händer när deras systerrelation sätts på prov. Att våga utmana tabun och att man inte måste leva med skammen, säger Malin Andersson.

Hon betonar att flickors berättelser måste lyftas fram. Att det är viktigt att vi börjar lyssna på varandra.

– Det är jätteviktigt att tillhandahålla berättelser om hur det är att leva i Sverige också om man är född i ett annat land. Jag hoppas att vi kan nå ut till målgrupper som ensamkommande flyktingbarn och asylboenden.

Vid tisdagskvällens visning kommer både Malin Andersson och Julia att vara på plats och samtala om filmen.