Italiensk afton helt i publikens smak

Bromölla Artikeln publicerades

TV-producent, gastronom och numera även vinproducent. I kväll delade Bo Hagström med sig av sin passion för Italien under en fullsatt föreläsning på biblioteket.

Parkeringen utanför biblioteket är täckt av pudersnö och februarimörker. Solen lyser av förklarliga skäl med sin frånvaro men i föreläsningssalen förbereder Bo Hagström en resa i smakernas värld. Vädret kan minsann vara dåligt i Italien också intygar matjournalisten vars hjärta sedan unga år bultat lite extra för landets matkultur.

- Nyligen snöade det på Capri, det hör inte till vanligheten.

Efter åtta säsonger sv programmet Solens mat har tagit en välförtjänt paus från TV förklarar han. I kväll har han kommit för att förgylla hjärteveckan på biblioteket som anordnats i samarbete med ABF. Biljetterna sålde slut så fort att man släppte 20 extrabiljetter. Även de sålde slut i ett nafs berättar biblioteksassistenten Christina Hedlund.

Bo Hagströms italienska matresa började när han redan som 18 åring kom till Italien för att jobba i restaurangbranchen.

- Min bror arbetade där och uppmuntrade mig att starta en restaurang. Jag blev väldigt förtjust i kulturen och maten.

Så här drygt 40 år senare har det blivit en rad böcker och TV-program baserade på hans kärlek till det stövelformade landet och i år har han lanserat ett vin under egen etikett. Bag-in-boxen med hans signatur står som självklar ingrediens bredvid en handgjord salami och en välpaketerad ost på ett bord i föreläsningssalen.

- Bäst jag inte packar upp osten, då skulle folk vända i dörren, säger han skämtsamt. Den har jag köpt av en gumma uppe i bergen som bara har en enda ko.

Dörrarna öppnas och publiken strömmar in. Anne-Marie och Clinton Ragsdalefrån Fjälkinge har följt Bo Hagströms program med förtjusning. Innan föredraget börjar passar de på att be om en signatur i en medhavd kokbok författad av föredragshållaren själv.

- Hans program skiljer sig från de trista matlagningsprogrammen med kockar som hackar lök. Det är inte bara mat, det är kultur också, säger Anne-Marie och Clinton.