Ivöstrand ska saneras av Svevia

Bromölla Artikeln publicerades

Det blir Svevia som kommer att sanera Ivöstrand. Företaget har vunnit upphandlingen som är värd knappt nio miljoner kronor. Bolaget har även option på markarbete i området och saneringen söder om Skräbeån.

Sedan mitten av 2000-talet har arbetet med den nya stadsdelen Ivöstrand pågått i Bromölla. Det första steget inför kommande byggnationer är att sanera marken och området mellan Skräbeån och fabriksområdet står först på tur. Upphandlingen för detta är nu klar.

– Vi tilldelade det till Svevia AB. Vi hade skallkrav på vad som skulle uppnås och sedan lägsta pris. Det var lägst pris från Svevia, säger Bengt Olsson, teknisk chef på Bromölla kommun.

Sysslar bara med sanering

Han påpekar att den del av Svevia som ska sköta saneringen inte är samma del av företaget som i dag sköter Bromölla kommuns gata och park.

– Det är en del av Svevia som bara sysslar med saneringsarbete.

Hur mycket ligger den upphandlingen på i pengar?

– Den ligger på strax under nio miljoner kronor, säger Bengt Olsson.

Option på mer

Den del som upphandlats gäller bara sanering av området mellan Skräbeån och fabriksområdet, kallat 1a. Men om allting fungerar bra har Svevia förhandsrätt på mer arbete. Dels gäller det gator och annan infrastruktur på det område som företaget ska sanera och dels har företaget option på sanering och infrastruktur av området söder om Skräbeån.

När det är dags att bygga evenemangshall och anlägga konstgräsplan och annat på området kommer det att göras en ny upphandling.

Går enligt plan

Våren 2011 spåddes att utbyggnaden av Ivöstrand skulle påbörjas under det året. Så blev det inte. Flera faktorer har gjort att planen fått ändras. Men enligt Bengt Olsson flyter arbetet på bra just nu och den tidsplan som fanns när han började jobba på Bromölla kommun hösten 2012 gäller. Redan under 2013 ska en stor del av saneringen och infrastrukturen vara klar.

– Delen norr om Skräbeån ska vara färdig sista juni sedan beror det ju på vädret när vi kommer igång. Området söder om ån har man sagt ska vara klar till årsskiftet. Hela området ska vara klart sista april 2014, säger han.

Förhoppningen är även att konstgräsplanen blir klar i slutet av 2013 och att evenemangshallen börjar anläggas under året för att stå klar 2014.