Kalk och fossil i konstform

Bromölla Artikeln publicerades
Malena Olsson med ett av sina verk i koppar och emalj. Konstnären från Karlshamn jobbar i många olika material, och på denna utställning är det främst freskomålningar och emalj.
Foto:Malin Håkansson
Malena Olsson med ett av sina verk i koppar och emalj. Konstnären från Karlshamn jobbar i många olika material, och på denna utställning är det främst freskomålningar och emalj.

Efter 28 år i Rom har Malena Olsson nu funnit sig tillrätta i Kristianstad.

På lördagen hade hon en välbesökt vernissage för sin utställning i Sparbankshallen, specialgjord för Bromölla med sin kalk och sina fossiler.

Utställningen är specialgjord för just detta tillfälle, och så jobbar Malena Olsson nästan jämt.

– Därför har jag använt väldigt mycket fossil i verken, staden är ju byggd på fossiler. När jag blev hitbjuden tänkte jag på det för just det här tillfället, och jag tycker det är allra roligast att jobba så. Platsen där man befinner sig är viktig. Jag vill plocka ut någonting som ligger i folksjälen.

Hon visar några mindre verk i koppar och glasemalj som hänger i korridoren utanför den stora öppna salen. Fossiler och fiskar ger en känsla av hav, fast med en påfågels färger.

  – Koppar är fantastiskt att jobba i, och så vackert. Med transparent emalj på ger det en skimrande känsla med djup.

  Malena Olsson arbetar i många olika material och gör mycket olika saker.

  En annan metod hon gärna använder är freskomålning. Ordet kommer från italienskans al fresco och innebär kalkmålning på våt puts.

  – Det ristas in i kalkbruk och det blir en ganska bra skuggeffekt när ljuset kommer, säger hon. Man lägger färgen på fuktig duk så det sjunker in i murbruket - som väggmålningarna i Pompeji.

  Även kalken är en koppling till Bromölla.

  – Det är lite som Bromöllas kalk också, en stad som byggts runt Ifö-verken med massor av konstnärer och aktiviteter. Det är kul att vara en del av konsten i Bromölla.

  På en serie tavlor ser man vita harar med ett enda cyklopöga, en inspiration från fältet vid Hammarshus.

  – Jag har aldrig sett så mycket harar förut. De rör sig väldigt speciellt när de kliver på långa ben, och de är väldigt coola. Cyklopet är vår tid då vi sitter vid datorn och är upptagna av Candy crush. Vi är inte så vidsynta. Det är 2017 års cykloper.