Konst i Adventsalongen värmde marknadsfolket

Bromölla Artikeln publicerades

De 26 konstnärerna som medverkade i Adventsalongen trivdes i Gallerian. De gynnades av lördagens julmarknad och julmarknaden drog nytta av dem. Samtidigt öppnade ännu en utställning på biblioteket vid namn Annorlunda julskyltning.

I Gallerian kunde Bromöllaborna finna välbehövt skydd mot lördagens isande vindar och samtidigt ta del av vacker och tänkvärd konst och konsthantverk.

– Det är perfekt att ha utställning när det är julmarknad och folk är i rörelse, säger Jaana Persson, en av utställarna.

Hon var just i färd med att sälja två tomtetavlor och ett par barnböcker som hon illustrerat. Köpare var frun till en gammal ungdomskompis från Näsum, Charlotte Åkesson från Grödby. Hon tillhörde kategorin Lionsarbetare som behövde värma sig en stund.

– Centrum lever upp när det är flera saker som händer på samma gång, säger hon.

Måla som elvaåring

Förra året var det inte samma sak när Advent- salongen höll till lite mer avsides, i LB-hus gamla kontorslokaler.

För Jessica Nordkvist var det första gången hon var med i Adventsalongen. Hon hade börjat måla redan som elvaåring hos den kända formgivaren Ester M Wallin som bland annat jobbade för Rörstrand. Vid 14 årsålder målade hon hos Bertil Westerlund, en annan av helgens utställare.

– Nu går jag tredje året på konstskolan vid Önnestads folkhögskola där mitt projekt är film, säger hon.

Annorlunda julskyltning

Fem av konstnärerna vid Adventsalongen hade dessutom nappat på bibliotekets önskan om att kunna ställa ut konstnärers olika visioner av julskyltning under namnet Annorlunda julskyltning.

–  Bland annat har konstnären Carina Flodin lekt med ordet kubb i sin julskyltning ”Julkubb”, säger Christina Hedlund.

Det förklarade kubbhatten med snöflingor på som låg på en huggkubb. Och kakan mandelkubb som prydde det grankvistklädda golvet omgiven av rönnbär. Ovanför dinglade spelet kubb vars klossar och stavar hängde i snören på vilka domherrar i garn slagit sig ner på snöklädd mossa.

Utställningen öppnade under lördagen och kan ses till och med den 10 januari.