Konst ska synas och ta plats

Bromölla Artikeln publicerades

2003 tilldelades hon kulturstipendium av Bromölla kommun. Fem år senare återvänder Charlotte Pettersson till sina hemtrakter för en utställning i Annexet i Sölvesborg.

Det finns inte direkt något konstnärskap i släkten, men att skapa med händer, penna och penseln är något som Charlotte Pettersson sysslat med så länge hon kan minnas.

– Ritat har jag gjort sedan jag var gammal nog att hålla i en penna, min mamma sa alltid att vi kunde tapetsera hela köket med mina teckningar när jag var liten, säger hon.

När Charlotte Pettersson var 15 år började hon att måla i olja och akryl för första gången och två år senare hade hon sedan sin första konstutställning. Den gången visade hon sina verk i Museipaviljongen i Sölvesborg.

– Därefter har jag haft fler utställningar i hemtrakterna men också i Kristianstad, Kalmar, Höör och på Österlen. År 2003 blev jag tilldelad utmärkelsen som Bromölla kommuns kulturstipendiat och jag har också medverkat i kulturevenemang såsom UKM.

Länge var det olja som gällde för Charlotte Pettersson, men med tiden har hon börjat experimentera mera och använda sig av olika material som akryl, papper, kol och tusch på samma duk.

– Man kan egentligen använda vad som helst. Bara man vågar.

När Charlotte Pettersson målar gör hon det utifrån sig själv och inspireras inte så mycket av andra konstnärer utan mer av känslor, olika färger och material.

– För mig så ska konst synas och ta plats i ett rum. Mina tavlor är ofta färgsprakande och lite kaxiga. Jag är helt självlärd och eftersom jag aldrig gått någon konstutbildning tror jag att jag har skaffat mig en något egen stil.